‘Schumacher zal nooit volledig herstellen’

Een boodschap op de racewagen van Formule 1-coureur Lewis Hamilton aan Michael Schumacher: 'Keep Fighting Michael' tijdens een trainingssessie op het circuit in het Spaanse Cadiz enige tijd geleden. Foto EPA / Roman Rios

Michael Schumacher zal nooit meer volledig herstellen van de hersenschade die hij opliep bij zijn ongeluk. Dat stellen verschillende neurochirurgen volgens persbureau AP.

Zo stelt dokter Tipu Aziz, professor neurochirurgie aan de universiteit van Oxford:

“Een volledig herstel is onwaarschijnlijk.”

Schumacher liep eind vorig jaar zwaar hersenletsel op bij een skiongeluk. De 45-jarige Duitser wordt sindsdien in de universiteitskliniek van Grenoble in een kunstmatige coma gehouden. Eind vorige maand meldden de artsen dat ze pogingen gingen doen om de zevenvoudig wereldkampioen in de Formule 1 weer bij te laten komen.

Aziz liet weten dat dokters elke paar dagen proberen om iemand uit een coma te halen.

“Als je geen positieve signalen begint te krijgen, wordt het zeer zorgelijk”, aldus de dokter. “Het feit dat hij nog niet ontwaakt is, duidt er op dat het letsel extreem ernstig is en dat een volledig herstel onwaarschijnlijk is.”

Dokter Colin Shief, neurochirurg bij het nationaal ziekenhuis voor neurologie en neurochirurgie in Londen, denkt ook dat de oud-coureur nooit meer de oude wordt.

“Als Schumacher überhaupt ooit uit de coma komt, zal hij aanzienlijke handicaps hebben.”

Schumacher is recordkampioen in de Formule 1, in totaal werd hij zeven keer wereldkampioen. Twee jaar geleden beëindigde hij zijn carrière. De coureur was enkele meters buiten de piste toen hij op 29 december ten val kwam. Hij raakte met zijn ski een steen, raakte uit balans en viel met zijn hoofd op een andere steen.