Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Oekraïne: Russische militairen bezetten vliegvelden de Krim

Een gewapende man op het vliegveld in Simferopol.
Een gewapende man op het vliegveld in Simferopol. Foto Reuters / David Mdzinarishvili

De Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken beschuldigt Russische militairen ervan twee vliegvelden op de Krim te bezetten. Hij veroordeelt de aanwezigheid van patrouillerende gewapende mannen op vliegvelden Simferopol en Sebastopol en noemt de blokkade een “militaire invasie en een bezetting”.

Tientallen gewapende mannen in onbekende, militaire uniformen patrouilleren al de hele nacht op het vliegveld van Simferopol, de hoofdstad van het Oekraïense schiereiland de Krim. Het is onduidelijk of zij inderdaad Russische militairen zijn en waarom zij daar patrouilleren. Ze weigeren met journalisten te praten.

Volgens persbureau Reuters zijn de mannen ook de controletoren van het vliegveld in gegaan. Toch worden passagiers gewoon toegelaten op vluchten en gaat al het vliegverkeer door.

Persbureau Reuters meldt op gezag van het Russische persbureau Interfax dat op het militaire vliegveld van het ook op de Krim gelegen Sebastopol Russische militairen het vliegveld wel bezetten. Bronnen van het Russische leger melden volgens Interfax dat ze naar het vliegveld zijn gekomen om “strijders” tegen te houden die naar de luchthaven zouden vliegen. Alle vluchten worden geblokkeerd.

Sebastopol is de thuishaven van de Russische Zwarte Zeevloot. Die ontkent de luchthavens te hebben bezet.

Update 9.50 uur: De Oekraïense interim-president heeft in reactie op de gebeurtenissen op de Krim opgeroepen tot een spoedzitting met de veiligheidsdiensten. Hij beschuldigde de Russische strijdmachten ervan betrokken te zijn bij de escalatie van de toestand op de Krim.

Gisteren bezetten gewapende mensen overheidsgebouwen

Gisteren werd het gebouw van het regionale parlement in Simferopol ook al bezet door gewapende mannen. Ze hesen daar de Russische vlag op het dak. Het is niet bekend of het om dezelfde groep gaat als die vanochtend op het vliegveld aanwezig is.

Het is onrustig op de Krim sinds de afzetting van de Oekraïense president Janoekovitsj. De Krim heeft binnen het Oekraïense staatsbestel een autonome status. Op het schiereiland wonen veel etnische Russen die voor inniger betrekkingen met Moskou zijn. Sommigen pleiten zelfs voor afscheiding van de regio van Oekraïne. Andere bewoners zijn juist tegen Russische bemoeienis. De Krim wordt nu verdeeld in pro-Russische betogers en aanhangers van het nieuwe regime in Kiev. Rusland kondigde deze week aan de beveiliging van zijn Zwarte Zee-vloot uit voorzorg te versterken.

Lees ook ons stuk: Waarom de Krim Poetins breekijzer is in het Oekraïne-conflict.