Nederland roept toeristen terug uit Egypte

Honderden toeristen komen vandaag vervroegd terug van vakantie uit Egypte nadat dat het ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor de Sinaï heeft aangescherpt. Nederlanders die in Sharm al-Sheikh of één van de andere badplaatsen in de Sinaï verblijven, is geadviseerd het gebied te verlaten. Reisorganisaties overwegen extra charters in te zetten.

Volgens Buitenlandse Zaken is het geweld in de Sinaï de afgelopen maanden geëscaleerd en bestaat er een reële dreiging van terroristische aanslagen. Op welke concrete informatie deze toegenomen dreiging is gebaseerd, wil het ministerie niet zeggen. „Daarover doen wij nooit mededelingen”, aldus een woordvoerder.

Over de aanscherping van het reisadvies is overleg gevoerd met Duitsland en Zwitserland die dezelfde oproep hebben gedaan. Groot-Brittannië daarentegen heeft het reisadvies niet aangescherpt. Hetzelfde geldt voor België, dat reizen naar Sharm al-Sheikh niet afraadt.

De oproep terug te keren geldt niet voor toeristen in Luxor, Aswan en Abu Simbel. Ook hotel-resorts in de gebieden aan de Afrikaanse kust van de Rode Zee en de Golf van Suez vallen buiten de waarschuwing. Voor de overige delen van Egypte gold al het advies dat alle „niet-essentiële” reizen werden ontraden.