Zwarte jongen lijkt ouder en gevaarlijker

Naarmate Amerikaanse politieagenten zwarte jongens meer met apen associëren, hebben ze in hun carrière vaker geweld gebruikt tegen zwarte jongens (in vergelijking met blanke en Latino-jongens). Ze hebben zwarte jongens bijvoorbeeld vaker geschopt, geslagen of in een houdgreep genomen. Agenten die dat vaker hebben gedaan, schatten de leeftijd van zwarte jongens ook vaker te hoog in, schrijven Amerikaanse psychologen in Journal of Personality and Social Psychology (24 februari online).

De onderzoekers constateren dat zwarte jongens worden gediscrimineerd omdat ze minder als onschuldige kinderen worden gezien dan blanken en Latino’s. Ze worden in feite gedehumaniseerd – en dat maakt het gebruik van geweld tegen hen gemakkelijker. De psychologen onderzochten de associatie met apen in een standaardtest die vaststelt welke associaties mensen snel en al dan niet bewust maken.

In ander onderzoek, onder studenten, toonden ze aan dat die blanke en zwarte kinderen tot ongeveer hun tiende levensjaar als even schattig en onschuldig zien. Maar zwarte kinderen en jongeren tussen 10 en 25 jaar worden als gevaarlijker en minder onschuldig gezien dan blanken. Ook wordt de leeftijd van zwarte jongens te hoog ingeschat – die zijn ‘minder kind’.