Oostenrijk en Zwitserland bevriezen Oekraïense tegoeden

Janoekovitsj vorige week bij de ondertekening van een akkoord met de parlementaire oppositie.
Janoekovitsj vorige week bij de ondertekening van een akkoord met de parlementaire oppositie. Foto AFP / Sergei Supinsky

Oostenrijk en Zwitserland bevriezen de tegoeden van verschillende Oekraïners. De verdreven president Viktor Janoekovitsj zou er geld op de bank hebben staan. Ook van de oligarchen in de entourage van Janoekovitsj worden de tegoeden bevroren, meldt persbureau Reuters.

Belastingparadijs weert corrupte leiders

De Zwitserse regering maakte vandaag bekend de tegoeden van twintig Oekraïners te bevriezen. De politie in het Alpenland heeft invallen gedaan bij de kantoren van een bedrijf van Janoekovitsj, liet het ministerie van Justitie weten. Daarbij zijn documenten in beslag genomen. Tegen Janoekovitsj en zijn zoon Oleksandr is een onderzoek ingesteld wegens witwassen.

Zwitserland wordt gezien als belastingparadijs en probeert uit alle macht te voorkomen dat buitenlandse regeringsleiders de banken in het land gebruiken om door corruptie verkregen geld te stallen. De afgelopen jaren zijn diverse malen rekeningen geblokkeerd van afgezette regeringsleiders. Onder andere van de verdreven leiders van Egypte, Tunesië en Libië.

In afwachting van sancties EU

In Oostenrijk worden de tegoeden van achttien Oekraïners bevroren, zo heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten. De reden volgens nieuwsagentschap APA is vermoedelijke corruptie en mensenrechtenschendingen van de betrokkenen. Het ministerie grijpt in op verzoek van Oekraïne. Het gaat om een “tijdelijke voorzorgsmaatregel” in afwachting van de invoering van Europese sancties.

Oekraïne wil uitlevering

Oud-president Janoekovitsj vertrok vorige week zaterdag uit Kiev en sindsdien is er onduidelijkheid over zijn precieze verblijfplaats. Hij zou nu in Rusland zijn. Als blijkt dat hij daar inderdaad is, wil de nieuwe aanklager in Oekraïne het land om uitlevering vragen.

Janoekovitsj vertrok uit de Oekraïense hoofdstad na een week van bloedige confrontaties tussen betogers, oproerpolitie en andere gewapende eenheden. Naar schatting kwamen zo’n honderd mensen om.