Nationale politie: geen legale wietteelt toestaan

Brief nationale politie belangrijke steun in rug van minister

De nationale politie is tegen het toestaan van legale wietteelt. Plaatsvervangend korpschef Ruud Bik schrijft in een brief aan de regionale politiekorpsen dat criminaliteit door regulering niet wordt aangepakt. Dit meldt de Volkskrant. Volgens Bik zouden legale hennepkwekerijen 24 uur per dag moeten worden bewaakt om te voorkomen dat ze met extreem geweld worden overvallen en de oogst wordt gestolen.

De brief van de nationale politie is een reactie op de recente oproep van 49 burgemeesters en wethouders om hennepteelt en –verkoop te legaliseren. De burgemeesters en wethouders hopen daarmee overlast rond coffeeshops te stoppen. Ze willen af van het verschil tussen legale verkoop van softdrugs in de coffeeshops en illegale inkoop van handelswaar door de coffeeshops. De burgemeesters denken dat criminaliteit zal verminderen als illegale kwekers hun afzetmarkt – coffeeshops – kwijt zijn.

De nationale politie is het daarmee oneens. „Het aantal illegale kwekerijen zal niet direct verminderen”, schrijft Bik aan de regiokorpsen. Er zal volgens hem een verschuiving plaatsvinden van de afzetmarkt naar het buitenland. Bik vindt het bovendien voorstelbaar dat georganiseerde criminaliteit zal overstappen op het ‘rippen’ van volgroeide planten in de legale kwekerijen. Dat komt volgens Bik nu ook regelmatig voor, en dat zou vaak hand in hand gaan met mishandeling, gijzeling en liquidaties. Bik: „De legale hennepkwekerijen moeten – om het veiligheidsdoel te realiseren – 24 uur worden beveiligd.”

Wethouder Victor Everhardt (volksgezondheid, D66) van Utrecht, een van de initiatiefnemers van het manifest dat oproept tot regulering, noemt de redenering van Bik „absurd”. Hij stelt dat de gemeentelijke plannen juist het wegtrekken van wietteelt bij criminelen beogen. De nationale politie geeft volgens Everhardt met de brief aan dat zij wietteelt „blijkbaar maar in handen van criminelen wil houden”.

Utrecht is nog altijd van plan om een experiment met gereguleerde wietteelt door te zetten. De gemeente heeft een ontheffing van de Opiumwet aangevraagd bij het ministerie van Volksgezondheid. Volgens Everhardt komt wietteelt onder gemeentelijk toezicht de volksgezondheid ten goede, omdat de gemeente dan zelf de kwaliteit van de wiet kan controleren. Nu wordt de kwaliteit van wiet bepaald door illegale kwekers. De gemeente Leeuwarden wil coffeeshopeigenaren zelf wiet laten telen.

De brief van Bik geldt als een steun in de rug voor minister Opstelten ( Veiligheid en Justitie, VVD). Hij liet al meerdere keren weten niet te denken aan experimenten met regulering van wietteelt. In de Tweede Kamer is ook geen meerderheid voor het plan van de burgemeesters en wethouders.