kort

Foto AFP

Irak //

Geweld zwelt aan, 53 doden bij aanslagen

In Irak is het dodental van een serie aanslagen gisteren opgelopen tot 53. Doelwit waren met name shi’itische wijken. Op een markt voor tweedehands motors in Sadr-stad, een arme shi’itische wijk in het noorden van Bagdad, ging een groot explosief op een van de motors af. Zeker 42 vooral jonge mannen kwamen om. Eerder op de dag kwamen vier mensen om in andere shi’itische wijken in Bagdad toen twee autobommen afgingen. Elders in het land vielen meerdere doden bij meervoudige explosies. Onduidelijk is wie achter de aanslagen zit, maar geweld tegen shi’ieten in Irak komt meestal uit de hoek van sunnitische groeperingen en sinds enige tijd de radicaal-islamitische ISIL, gelieerd aan Al-Qaeda. Het bloedvergieten zwelt de laatste tijd aan nadat premier Nouri al-Maliki de oorlog verklaarde aan sunnitische militanten in het westen van Irak. Daar bevindt zich de thuisbasis van ISIL.

Zeeland //

Goes stuurt brief over pedoseksueel in stad

De burgemeester van Goes informeert zijn inwoners in een brief over een pedoseksueel die in de Zeeuwse plaats woont. Dat doet hij omdat de man zelf zijn verhaal heeft gedaan in de media, schrijft hij in de brief die door Omroep Zeeland online is gezet. De man was naar eigen zeggen naar de media gestapt naar aanleiding van de onrust rond de vrijgelaten pedoseksueel Benno L.

Marco Borsato //

Celstraf voor oud-directeur

De oud-directeur van het failliete artiestenbureau van Marco Borsato krijgt een celstraf van vijftien maanden, waarvan vijf voorwaardelijk. Dat heeft de rechtbank in Zwolle gisteren besloten. De 58-jarige Leo W. sluisde ruim driehonderdduizend euro weg uit de boedel van The Entertainment Group, vervalste facturen en deed onjuiste belastingaangiftes. De ex-directeur W. werd in 2012 persoonlijk failliet verklaard – hij was bij TEG in het laatste jaar, 2009, nog geen half jaar financieel directeur.