Kiev: Rusland is sluipende invasie begonnen - waarschuwing Obama

Gewapende ordetroepen onder een Russische vlag bij een checkpoint op het Oekraïense schiereiland de Krim. Foto AFP / Viktor Drachev

Volgens de Oekraïense regering is Rusland begonnen begonnen met de gewapende invasie van het land. Een regeringsfunctionaris heeft tegen persbureau AFP gezegd dat er 2.000 militairen zijn geland op de Krim. De Amerikaanse president Barack Obama zei vanavond diep bezorgd te zijn over de situatie.

Volgens Kiev zouden er dertien Russische vliegtuigen zijn geland op een vliegveld bij Simferopol. In elk van die vliegtuigen zouden 150 militairen gezeten hebben. Rusland heeft erkend dat het militaire troepen heeft verplaatst op het Oekraïense Krim-schiereiland. Moskou zegt dat de missie bedoeld is om “de positie aan de Zwarte Zee te behouden”.

‘Abchazië-scenario’

Volgens Oekraïne hebben Russische mariniers stellingen betrokken rond twee vliegvelden en een haven van de kustwacht in Sebastopol. Ook zouden de militairen die de twee vliegvelden bezetten het luchtruim boven de Krim hebben gesloten.

Russische mariniers verklaarden naar de kustwachtbasis te zijn getrokken om te voorkomen dat wapens die daar liggen worden meegenomen door extremisten. De Russische regering liet zich niet uit over de operatie van de mariniers. Wel gaf zij toe dat er pantservoertuigen rondrijden op de Krim om er de orde te bewaken.

Bestorming parlementsgebouw de Krim in beeld:

Interim-president van Oekraïne, Oleksandr Toertsjinov, betichtte Moskou vanavond van het beramen van de bezetting van enkele overheidsgebouwen op de Krim. Hij sprak van een ‘Abchazië-scenario’. Abchazië behoort volgens het grootste deel van de internationale gemeenschap tot Georgië, maar heeft zich met Russische hulp van Tbilisi losgemaakt.

Obama: inval op de Krim zal gevolgen hebben voor Rusland

President Obama waarschuwde Rusland in een officiële verklaring zojuist opnieuw dat elke Russische actie die de soevereiniteit van Oekraïne aantast een duidelijke aantasting is van de rechten van het Oekraïense volk. Zulke acties zouden zeer destabiliserend zijn, zei hij. Ook benadrukte hij dat er zeker repercussies zullen zijn voor Rusland als dat land over zou gaan tot een invasie van de Krim. Obama zei letterlijk:

“There will be costs.”

Wat die ‘kosten’ of repercussies precies zijn, verduidelijkte Obama niet. NRC-correspondent in de VS, Guus Valk, schrijft op Twitter:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Volgens Obama zijn er ‘costs’ verbonden aan de militaire invasie van de Russen. Werd niet concreet over Amerikaanse reactie.

Maar ook volgens Valk was de boodschap van Obama desalniettemin duidelijk:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Op zulke momenten is de toon vaak belangrijker dan de boodschap. Obama was scherp in zijn veroordeling, gunt de Russen weinig speelruimte.

Obama zei ten slotte aan Toertsjinov kenbaar te hebben gemaakt dat de VS vierkant achter diens nieuwe Oekraïense regering staat.

De toespraak van president Obama (niet ondertiteld):

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry eerder vandaag:

‘Elke poging tot annexatie zal zeer serieuze gevolgen hebben’

Toertsjinov, riep Rusland eerder vanavond ook al op de “provocaties” en “agressie” te staken. Hij verzekerde dat het Oekraïense leger paraat is. Al gaat het volgens Toertsjinov niet in op provocaties. Hij zei vanavond onder meer:

“We proberen de provocatie te neutraliseren, we proberen de situatie te normaliseren. We zijn er zeker van dat Oekraïne zijn territorium kan beschermen. Oekraïne zal zijn onafhankelijkheid verdedigen. Elke poging tot annexatie, invasie, zal zeer serieuze gevolgen hebben.”

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties buigt zich momenteel over de crisis in Oekraïne. Het Oekraïense parlement riep eerder op de dag de hulp in van de raad, omdat het zich bedreigd voelt door ‘een invasie en bezetting’ door grote buur Rusland.

Het Westen waarschuwt Rusland nadrukkelijk zich afzijdig te houden. De VS zegt nauwlettend in de gaten te houden of Rusland “niet op een of andere manier over de schreef gaat op de Krim”. De gebeurtenissen op de Krim van de afgelopen dagen hebben geleid tot spanningen tussen Oekraïne, met het Westen aan zijn zijde, en Rusland.

Lees ook ons stuk: Waarom de Krim Poetins breekijzer is in het Oekraïne-conflict.