Israëlische juwelentycoon redt Siebel van ondergang

Juweliersketen binnenkort weer open na overname

Een Russisch conglomeraat met een omstreden Israëlische eigenaar, heeft de failliete juwelier Siebel overgenomen. Binnen twee weken zal Moscow Jewelry Factory de deuren van de 36 Siebel-winkels weer openen. Dat maakte curator Marinus Pannevis gisteren bekend. Marc Molhuysen, als partner op hetzelfde advocatenkantoor als Pannevis verantwoordelijk voor het verkoopproces, zegt trots te zijn op de transactie met de juweliersketen van Lev Leviev (57) die naast diamantmijnen, ook vastgoed, mode en media bezit.

Molhuysen: „Dit is een kapitaalkrachtig bedrijf met veel investeringskracht.” De Russische keten is van plan Siebel in de toekomst met meer dan 60 winkels uit te breiden. Dat is volgens de curator ook voor werknemers en verhuurders van de panden voordelig. „Ik verwacht dat een merendeel van de werknemers hun baan kan behouden”, aldus Molhuysen.

Moscow Jewelry Factory is onder meer bekend als producent van de medailles voor de Olympische Winterspelen in Sotsji. Het is met meer dan tweehonderd winkels een van de grootste winkelketens in Rusland. Leviev kwam vorige zomer in het nieuws, als slachtoffer van omvangrijke juwelenroof. Op een expositie in hotel in Cannes werden juwelen uit zijn stand gestolen met een waarde van ruim 100 miljoen euro.

Leviev raakte ooit in opspraak door zijn investeringen in Israëlische nederzettingen – hij bracht zijn jeugd in Israël door. Hierdoor trokken zowel Engeland als Noorwegen in het verleden investeringen in bedrijven van Leviev terug. Ook het schenden van werknemersrechten in Angolese mijnen zorgde ervoor dat de reputatie van Leviev omstreden is. Naast de mijnen in Angola bezit Leviev diamand- en goudmijnen in Rusland en Alaska.

Dat was voor medecurator Molhuysen geen reden om het aanbod van Leviev, die al ver voor het faillissement interesse in Siebel had getoond, af te slaan. „Ik vind het moeilijk om iets te zeggen over reputatie van Leviev. Maar dit is geen transactie waar we met buikpijn van weg zijn gelopen” zegt hij.

Volgens Molhuysen is de kans groot dat Moscow Jewelry Factory (MJF) het failliete Siebel weer winstgevend gaat maken. Siebel ging vorige maand over de kop, nadat de verkopen in december waren tegengevallen en de Rabobank een lening had ingetrokken. Vorige maand ging een aantal winkels weer open, opdat klanten sieraden die ter reparatie waren ingeleverd weer konden ophalen. Vertegenwoordigers van MJF zullen volgende week naar Nederland komen en de inventaris doornemen. In die tijd gaan de winkels weer even dicht.

De curator meldden vorige week al dat meerdere partijen een bod op de failliete keten hadden uitgebracht. Het is onbekend wat de Russen betalen voor Siebel. „Ik ben zeer tevreden met de uitkomst”, zegt Molhuysen. Moscow Jewelry Factory heeft ook de voorraden van juweliersgroothandel Aurum, het eveneens failliet verklaarde zusterbedrijf van Siebel, overgenomen.