Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Grote bitcoinbeurs Mt. Gox vraagt uitstel van betaling aan - 46 miljoen euro schuld

De Britse Bitcoinhandelaar Kolin Burges eerder deze week in Tokio. Hij protesteerde voor het hoofdkantoor van MtGox.
De Britse Bitcoinhandelaar Kolin Burges eerder deze week in Tokio. Hij protesteerde voor het hoofdkantoor van MtGox. Foto AFP / Yoshikazu Tsuno

Bitcoinbeurs Mt. Gox, al enige tijd in de problemen, heeft vandaag in Tokio bescherming van haar schuldeisers aangevraagd om een faillissement af te wenden. Dat meldt de advocaat van het bedrijf vanochtend volgens de Wall Street Journal. Volgens de advocaat heeft het wisselkantoor een uitstaande schuld van 6,5 miljard yen (ruim 46 miljoen euro).

De zorgen over de toekomst van het bedrijf namen al enige tijd toe. De beurs, waar ooit meer dan 80 procent van alle bitcointransacties plaatsvonden, wisselde al drie weken geen bitcoins meer en zette deze week ook alle transacties “voorlopig” stop vanwege “recente nieuwsberichten en de mogelijke gevolgen voor Mt. Gox operaties”. Een technisch probleem zorgde ervoor dat mogelijk frauduleuze opnamen mogelijk waren. Mensen demonstreerden daarop deze week bij het hoofdkantoor van het bedrijf. Ze zeiden nog geld te krijgen van Mt. Gox.

De topman van Mt. Gox bevestigde vandaag volgens persbureau Reuters dat het goed mogelijk is dat hackers alle bitcoins hebben gestolen door “een zwak punt in ons systeem”. Het bedrijf gaat aangifte doen van de “hack-aanval”. Hij bood bij een rechtbank in Tokio zijn excuses aan voor de problemen. Klanten van Mt. Gox hebben weinig hoop hun inleg terug te krijgen. Sommigen van hen zeggen bitcoins ter waarde van honderdduizenden dollars kwijt te zijn.

Eerder deze week ging de website van het in Tokio gevestigde Mt. Gox offline en werden alle tweets van het twitteraccount van de beurs verwijderd. Ook werd deze week bekend dat Mt. Gox per direct is teruggetreden uit het bestuur van de Bitcoin Foundation. Op de site van Mt. Gox staat een bericht te lezen van de topman:

Dear MtGox Customers,

As there is a lot of speculation regarding MtGox and its future, I would like to use this opportunity to reassure everyone that I am still in Japan, and working very hard with the support of different parties to find a solution to our recent issues.

Furthermore I would like to kindly ask that people refrain from asking questions to our staff: they have been instructed not to give any response or information. Please visit this page for further announcements and updates.

Sincerely,
Mark Karpeles

De koers van de virtuele munt daalde deze week al sterk in reactie op het stoppen van de transacties door Mt. Gox, maar herstelde dezelfde dag weer. Nu daalt de koers opnieuw:

De wisseldienst was tot voor kort de belangrijkste wisseldienst in zijn soort. Voor de koers van de bitcoin werd vooral naar Mt. Gox gekeken. Maar door ‘technische problemen’ kelderde de koers al enorm. nrc.next-redacteur Laura Wismans legde eerder deze week uit wat er is gebeurd:

“Sinds 7 februari kan er geen geld meer gewisseld worden via Mt. Gox. De wisseldienst had last van zogenaamde ‘spoofs’ in transacties. Dat zit zo: betalingen met bitcoins worden automatisch ondertekend met een handtekening. Die handtekening wordt vervolgens door computers in het bitcoinnetwerk gecontroleerd, waarna de transactie wordt opgenomen in het algemene bitcoinkasboek, de blockchain. Als iemand anders snel tussen het versturen van de opdracht en de controle in gaat zitten en de handtekening verandert, dan lijkt het alsof het bedrag nooit is overgemaakt. Dit is bij Mt. Gox zo vaak gebeurd, dat de dienst besloot voorlopig geen bitcoins meer voor dollars of andere valuta te wisselen, of andersom.”

Door deze manipulatie van betalingen zouden miljoenen dollars in de afgelopen jaren zijn gestolen. Andere Bitcoin-beurzen verklaarden gezamenlijk hard te werken om manipulatie van betalingen tegen te gaan en benadrukten dat de problemen bij Mt. Gox niet zouden moeten worden gezien als de problemen van de virtuele munteenheid op zich.

De koers van de bitcoin ligt momenteel rond de 557 dollar. Ten opzichte van afgelopen oktober, toen er voor één bitcoin nog 900 euro werd betaald, is de koers dus flink gekelderd.

Eerder stond in dit artikel abusievelijk dat Mt. Gox faillissement had aangevraagd. Dat is niet zo: het gaat om een uitstel van betaling, in Japans recht bescherming voor schuldeisers - een voorstadium van een eventueel faillissement.