Ga Abrahamsen luisteren bij Rotterdams Philharmonisch

Is er iets ernstig mis met de marketingafdeling of heeft het Rotterdamse publiek echt zo’n afkeer van nieuwe muziek? Zelfs al speelde het Rotterdams Philharmonisch na de pauze Richard Strauss’ populaire Eine Alpensinfonie en was chef/superster Yannick Nézet-Séguin voor het eerst sinds november weer in Rotterdam, de Doelen waren gisteravond nog lang niet half gevuld.

Doodzonde, want Let me tell you van de Deense componist Hans Abrahamsen is een prachtstuk. Hij schreef het voor sopraan Barbara Hannigan, die ook deze Nederlandse première zong. De tekst is een monoloog gebaseerd op Shakespeares karakter Ophelia. Abrahamsen componeert filmisch. Soms schrijft hij bewust onidiomatisch voor de instrumentgroepen, waardoor hij intrigerende kleuren uit het orkest haalt – zo laat hij de contrabassen hoog en hard spelen en klinken als een scheepstoeter. Hannigans sopraan kleurt zo mooi met het orkest dat het lijkt alsof ze daar onderdeel van is. In de Alpensinfonie hebben de Alpen hoge pieken. Het natuurgeweld klinkt angstaanjagend.

Voor wie er niet bij was, is er vanavond en zaterdag de mogelijkheid tot herkansing. Ga voor Abrahamsen.