Een paar distels, vijf topito’s en een House of Cards-twist

Het veertiende seizoen van Wie is de Mol? is – na een onderbreking van twee weken voor de Spelen – weer begonnen. Frank Huiskamp en Peter Zantingh, redacteuren van nrc.nl en vaste kijkers, bespreken na de uitzending hun ideeën en theorieën via de chat, en dat gesprek plaatsen we vrijdagochtend hier.

De groep tijdens aflevering 7.
De groep tijdens aflevering 7. Screenshot AVRO / Wie is de Mol

Het veertiende seizoen van Wie is de Mol? is - na een onderbreking van twee weken voor de Spelen - weer begonnen. Frank Huiskamp en Peter Zantingh, redacteuren van nrc.nl en vaste kijkers, bespreken na de uitzending hun ideeën en theorieën via de chat, en dat gesprek plaatsen we vrijdagochtend hier.

Let op: onderstaand gesprek bevat (vanzelfsprekend) spoilers. Dus als je de aflevering nog niet gezien hebt, scroll dan niet verder naar onder.

De zevende aflevering, van gisteravond:

Peter
Frank.

Frank
Peter! Wat hebben wíj elkaar lang niet gesproken!

Peter
Ja, dat is toch zeker wel 23 medailles geleden.

Frank
24. Nou doe je die shorttrackers tekort. Dat is hun hele probleem.

Peter
Ons probleem is dat Jan-Willem plotseling heel veel geld begint te verdienen. Deze aflevering is 2.250 euro verdiend, allemaal dankzij onze ‘Mol’.

Frank
Het is ongelofelijk, ik ben een beetje in de war. En laat dít nou verdorie de eerste aflevering zijn dat iemand hem verdenkt als mogelijke Mol.

Peter
Ja, Freek zei zoiets hè.

Frank
Die Freek kiest de aflevering waarin Jan-Willem voor het eerst eigenlijk ook maar een cent bijdraagt aan de pot om hem te verdenken. Join the club, Freekie, we zitten al zes weken + wat Spelen in die tunnel.

Peter
Ik kijk al uit naar onze slotvraag, wie je nu verdenkt. Maar eerst even langs de opdrachten lopen?

Frank
Ja. Mag ik trouwens zeggen dat de rest wel weer heerlijk vertrouwd was? Jan-Willem liet wederom zien dat het beter is dat hij op de radio actief is en niet voor de camera. Ik heb nog nooit iemand zo kunstmatig verbazing en enthousiasme zien veinzen. Sofie manipuleerde de 60 minuten wel weer vol. En Tygo maakte wederom een fijne ‘op vakantie in Blanes’-indruk.

Peter
Mooi hè, die Tygo. Ik geloof dat ik hem letterlijk heb horen zeggen “Het idee dat er een slang op me af zou kunnen komen, daar hou ik van.” Een paar distels, dat was hem echter wat te gortig.

“Nee, ik vind dit te eng, gewoon.” Screenshot AVRO / Wie is de Mol

Frank
Hahaha, ik had hem genoteerd. “Ik heb geen lange broek aan, is het daar heel distelig?” Susan probeerde hem nog te bereiken, maar de porto was een en al ruis. Typisch Tygo, die speelt een soort schaduwspel - dat soms leuker lijkt dan het Wie is de Mol-spel.

Peter
Die eerste opdracht: steeds het getal 70. Wat maak je daarvan?

Frank
Goede. Hmm, ik dacht eerst dat dat het aantal windmolens was, kwam er veel te laat achter dat dat niet kon kloppen. Ik heb er nog geen moment over nagedacht. Jij een idee?

Peter
Niet echt. Geen van de kandidaten is uit 1970. Al zou dat ook wel een teleurstellend lakse hint geweest zijn.

Frank
Ja, ik heb ook echt niet net toen je het zei even gezocht op geboortedata, omdat ik dat meteen wel dacht…
Zocht trouwens meteen even op Susan. Die speelde best een belangrijke rol deze aflevering.

Peter
Ja, inderdaad. Ze durfde niet het trappetje op in de eerste opdracht, was degene die de weg wees in de tweede en degene die de oranje topo bij elkaar kreeg in de derde.

Susan verzamelde vijf oranje topito’s. Screenshot AVRO / Wie is de Mol

Frank
En die wilde ze graag. Heel graag. Die wilde ze zo graag dat ze er een soort komische paard-en-wagen-achtervolging met 7 kilometer per uur voor over had om de laatste topito van Freek af te pakken.

Peter
Susan en Sofie, dat waren de hoofdrolspeelsters. Sofie stuurde de boel weer opzichtig in het honderd.

Frank
Ja, maar het lijkt langzamerhand meer een manier voor haar om nog enigszins een sociaal aspect in dit spel te hebben. Ze zei het zelf al: ze is een beetje alleen. Freek en Susan trekken leuk op, Tygo en Jan-Willem.

Peter
Dat kan zo zijn, maar als ze weer een beetje in de groep opgenomen wil worden, waarom roept ze bij de tweede opdracht dan niet door die portofoon: “Jongens, ik weet wat het moet zijn, we zoeken een vingerafdruk”?

Frank
Dat was inderdaad een terechte opmerking van, volgens mij, Susan. Zij weet dat het een vingerafdruk moet zijn, want ze heeft met Aaf informatie over die toekomstbeelden van de vorige aflevering gedeeld. Ze zegt het zelfs nadrukkelijk. En vervolgens zit ze daar te steunen en te zuchten op die berg, omdat ze het maar niet kan uitleggen. Vervolgens tekent die arme Susan daarentegen iets wat niets meer en minder was dan gekrabbel dat een kleuter nog naar de prullenbak verwijst.
Freek is zo fanatiek met het spel bezig dat hij echt de meest idioot uitgebreide omschrijving gaf van wat hij op zijn stukje hout zag. Dat begon al fout, want meneer dacht dat het een doolhof was.

Peter
Ja, al kan dat natuurlijk ook tactiek zijn. Als hij het is. Met geveinsd fanatisme heel veel tijd van de rest van de groep opeisen terwijl je weet dat het geen nut heeft.
Ik heb trouwens dit gemaakt.

Frank
Hahaha. Ik vond haar trouwens wel meer flirterig dan zielig toen ze daar in het luchtledige die topito’s in een zakje stopte terwijl ze een stoïcijns kijkende Art in de ogen keek.
Maar daar heb ik geen passend plaatje bij, dus win je sowieso.

Peter

Frank
Ahahaha, ik vroeg me al af: waarom antwoord je niet?

Peter
Ik was in het lab.
Goed - twee dingen nog, Frank.

Frank
Twee maar? Wat strak gepland dit. Jij hebt zeker nog een leven!
(ik kijk intussen weer eens in de anarchie van woorden die mijn aantekeningen zijn of ik nog iets kwijt moest)
Oh ja, die afleveringstitel! Verdorie, dat is vaste prik, Peet!

Peter
Ten eerste: de titel. Die was ‘… moet je zien.’. Alleen maar een verwijzing naar het uitzicht vanaf de windmolen?
Ja, precies, juist.

Frank
Ah, daar is-ie al. Wat voelen we elkaar toch aan.
Kan zeker. Las ook dat Susan dit mogelijk letterlijk gezegd zou hebben tijdens de derde opdracht.

Peter
Hoe begon die zin dan? Wat stond er op de puntjes?

Frank
Ja, dat weet ik dus niet. Beetje blijmaken met een dode mus dit. Waarvoor excuses. Las ook iemand die dacht dat het naar Jan-Willem moest verwijzen, omdat die als enige zijn scherm zag, voordat Susan moederlijk besloot dat niemand naar huis hoefde.

Peter
Daar komen we dus niet echt uit. Het andere wat ik nog aan wilde kaarten: Tygo wist dat er bij Calle Crisologo een vrijstelling lag. Daar is hij uiteraard naar op zoek gegaan. We hebben hem dat ding niet zien vinden, maar we hebben hem ’t ook niet níet zien vinden.

Frank
Mmm. Ik heb daar nog een andere theorie over. In dat toekomstfilmpje zie je alle oranje topito’s en een vrijstelling. Ja, daar wordt die straat bij genoemd, maar betekent dit niet gewoon dat als je vijf van die oranje topito’s vindt, er dan een vrijstelling is? Dat kwam namelijk ook uit. De oranje topito’s zorgden samen voor óf 2.000 euro voor de pot óf een vrijstelling voor de hele groep. Ja, denk daar maar eens even over na.

De oranje topo en de vrijstelling. Screenshot AVRO / Wie is de Mol

Peter
Dat is waar. Kortom, we hebben weinig goede aanwijzingen kunnen zien dit keer. Of we zijn het kwijt na de hiatus, of ze waren er niet. Om Jan-Willem te quoten: “Ik denkt het laatste. Of het eerste.”

Frank
Ja, gevleugelde woorden.
En dan nu: de Mol!

Peter
Oké. Ik ben het zat bij die deejay. Ik stap over. Susan is de Mol. Het gaat er bij mij niet in dat de Mol op eigen houtje 2.000 euro verdient, dat makkelijk zou kunnen verdonkeremanen en dat niet doet.

Frank
Dit zag ik aankomen en toch ben ik nog lichtelijk in shock. Een beetje zoals de gemiddelde plottwist in House of Cards.

Peter
Wacht, daar maak ik een plaatje bij.

Frank
Terug naar het lab!

Peter
Haha, toch maar niet.
En jij?

Frank
Ik snap je helemaal en ik ben zelf ook dusdanig aan het twijfelen dat ik bijna niets meer durf te typen. Maar misschien hebben ze bewust even wat zand in de ogen gestrooid. Jan-Willem haalt nu opeens wél geld binnen, maar als Mol kun je ook niet de hele tijd niets binnenhalen. Goed, dan kan ook weer gezegd worden: niemand verdacht hem, dus waarom is dit nodig?
Susan is zeker verdacht. Maar ze is daarentegen ook heel sterk in oprecht zijn. Ik moet maar eens wat series van haar kijken, volgens mij kan ze prima acteren dan.

Peter
Ze doet het nu in elk geval een stuk beter dan in In De Vlaamsche Pot.

Frank
Oh god, speelde ze daar ook in?

Peter
Vroeger, ja.

Frank
Ik mag dit programma zeker niet neutraal kijken vanaf nu, hè? Dat het me niet meer boeit wie de Mol is en dat ik dan zeg aan het eind: dus toch!

Peter
Nee, daar ben je niet voor aangenomen.

Frank
Vooruit. Laat ik voor de goede sier dan nog éven op Jan-Willem blijven, maar ik begin te vermoeden dat hij misschien een prima nep-Mol was. Dan zou het eigenlijk bijna Susan wel moeten zijn.

Peter
Vallen we zomaar allebei (bijna) van ons geloof.

Frank
Zoals R.E.M. het bezong.

Peter
Laten we Seth nog even de groeten doen en het dan weer even een weekje laten rusten.

Frank
Ja, de hartelijke groeten aan Seth.

Een e-mail die we deze week kregen, van Seth. Succes, Seth!

Lees ook de terugblikken op aflevering één, twee, drie, vier, vijf en zes.