‘D66 wil belastingverlaging in ruil voor steun aan kabinet’

D66 wil belastingverlaging in ruil voor verdere begrotingssteun aan het kabinet. Dat zegt partijleider Alexander Pechtold in een interview met De Telegraaf. Hij probeert daarmee na de ChristenUnie eerder deze week druk op de coalitie uit te oefenen.

D66-leider Alexander Pechtold (D66) gisteren tijdens het verkiezingsdebat.
D66-leider Alexander Pechtold (D66) gisteren tijdens het verkiezingsdebat. Foto ANP / Bart Maat

D66 wil belastingverlaging in ruil voor verdere begrotingssteun aan het kabinet. Dat zegt partijleider Alexander Pechtold volgens De Telegraaf in een interview dat morgen in de krant verschijnt. D66 wil belastingverlaging in ruil voor verdere begrotingssteun aan het kabinet. Dat zegt partijleider Alexander Pechtold in een interview met De Telegraaf. Hij probeert daarmee druk op de coalitie uit te oefenen, nadat ChristenUnie deze week ook al dreigde de steun aan andere kabinetsplannen in te trekken als het kabinet illegaliteit strafbaar zou stellen.

Pechtold zegt volgens de krant dat hij de inkomstenbelasting in de eerste schijf per 2015 wil verlagen bij nieuwe onderhandelingen met de coalitie. Pechtold:

“We willen in de onderste schijf een miljard belastingverlaging.”

Hij wil het financiële gat dat hierdoor ontstaat, dichten door geld weg te halen bij zorg en sociale zekerheid, met name toeslagen. Daar zal de PvdA kritisch tegenover staan. Premier Rutte zei bovendien juist vorige week nog dat hij niets voelt voor verdere lastenverlichting. Maar Pechtold waarschuwt dat het moeilijk gaat worden begrotingsplannen te maken als de coalitie niet met zijn plan akkoord gaat.

ChristenUnie was deze week de eerste van de ‘constructieve oppositiepartijen’, de drie partijen die afspraken maakten met de regeringscoalitie over steun aan een aantal cruciale kabinetsplannen, die dreigde met het beëindigen van steun aan het kabinet.

ChristenUnie, D66 en SGP zijn belangrijke steunpilaren voor het kabinet-Rutte II. De coalitie van VVD en PvdA heeft steun van deze drie partijen nodig om het regeerakkoord aan een meerderheid in de Eerste Kamer te helpen.