Britse dienst keek huiskamer in via Yahoo

De Britse inlichtingendienst GCHQ heeft jarenlang miljoenen webcambeelden van willekeurig gekozen mensen opgeslagen. Geheime documenten in het bezit van de Britse krant The Guardian tonen aan hoe GCHQ tussen 2008 en 2010 via de website van Yahoo videobeelden van chatgesprekken onderschepte en opsloeg. De inlichtingendienst maakte geen onderscheid tussen verdachte of willekeurige mensen, waardoor de beelden van talloze privégesprekken werden ingezien.

GCHQ kreeg toegang tot Yahoo door het aftappen van glasvezelkabels. Daarna werd de informatie doorgespeeld naar netwerken van de Amerikaanse NSA. Om het webcamverkeer van Yahoo te herkennen kregen de Britten technologische ondersteuning van de Amerikanen. De documenten zijn gelekt door klokkenluider Edward Snowden.

The Guardian beschrijft hoe de Britse inlichtingendienst in 2008 in zes maanden tijd webcambeelden van 1,8 miljoen gebruikers van Yahoo inzagen. Om de enorme hoeveelheden data te kunnen behappen, sloeg GCHQ niet de complete videogesprekken op, maar maakte de dienst elke vijf minuten een foto tijdens een videochat.

Het project was bedoeld om terroristen te identificeren, zo meldt een presentatie van het programma dat Optic Nerve heette. Maar de Britten gingen ongericht te werk, waardoor de database vele naaktbeelden bevat van mensen die zich kennelijk onbespied waanden.

In een van de documenten wordt omzichtig beschreven dat GCHQ daarmee worstelt. „Helaas”, zo staat in de presentatie, „blijkt een verrassend groot aantal mensen webcamgesprekken te gebruiken om intieme delen van het lichaam aan de ander te laten zien.” De Britse dienst heeft vergeefs geprobeerd deze beelden, naar eigen schatting zo’n 7 procent, uit de database te filteren.

Yahoo heeft woedend gereageerd op de onthullingen. In een reactie spreekt het bedrijf van een „nieuw niveau van privacyschending”.