Boer en Mulder aan leiding bij NK sprint, Voorhuis en Verweij bij NK allround

Schaatsers Mark Tuitert (L) en Gerben Jorritsma in actie op de 500 meter tijdens het NK Allround en Sprint in het Olympisch Stadion. Fot ANP / Vincent Jannink

Margot Boer leidt na de eerste dag van het NK sprint in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Jorien Voorhuis en Koen Verweij gaan aan de leiding op het NK Allround na de eerste afstand.

Boer, schaatsster van Team Liga, won op het NK Sprint vanavond de 500 meter en eindigde vervolgens als derde op de 1000 meter. Op die afstand ging de zege naar Ireen Wüst in 1.17,12 minuten. Lotte van Beek en Boer gaven respectievelijk 0,96 en 1,27 seconde toe.

De 28-jarige Boer pakte op de Olympische Spelen op beide sprintafstanden het brons. In het klassement verdedigt ze zaterdag een voorsprong van twee tienden op Van Beek en 0,47 op Wüst, die in Sotsji zilver veroverde op de kilometer. Thijsje Oenema geeft na de eerste dag 1,39 toe en staat vierde.

Marrit Leenstra heeft al een flinke achterstand op de concurrentie. De titelverdedigster kwam op de kilometer niet verder dan 1.19,48 en staat nu zevende, op 1,74 seconde van Boer. Ook Laurine van Riessen (zesde op 1,62) lijkt al uitgeschakeld voor de titel.

Bij Annette Gerritsen is de vorm nog altijd ver te zoeken. Ze werd op zowel de 500 als de 1000 meter vijftiende en bekleedt die positie ook in het klassement.

Michel Mulder voert bij mannenklassement aan op NK sprint

Bij de mannen gaat Michel Mulder aan de leiding in het algemeen klassement op het NK sprint. De schaatser van Team Beslist.nl was de beste op de 500 meter en hield later op de avond stand op de 1000 meter. Op die afstand ging de zege naar Kjeld Nuis in 1.11,11 minuten.

Mulder veroverde in Sotsji goud op de kortste afstand en pakte brons op de kilometer. Die vorm trok hij door in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Hij verdedigt in het klassement een minimale voorsprong van één honderdste op Nuis. Hein Otterspeer volgt op 0,14 seconde.

Ook Jan Smeekens (vierde op 0,67) en Ronald Mulder (zesde op 0,88) kunnen zich op de slotdag nog in de medaillestrijd mengen. Voor Stefan Groothuis lijkt een zesde titel op rij er niet meer in te zitten. De olympisch kampioen op de 1000 meter kwam kort na de start ten val. Hij zette nog een knappe tijd neer van 1.13,47, maar geeft in het klassement al 1,29 toe op Michel Mulder.

Op de kilometer sprong Nuis erbovenuit. Thomas Krol werd in 1.11,60 tweede, voor Otterspeer (1.11,81). Michel Mulder werd vierde in 1.11,99

Verweij begint met zege op 500 meter, Kramer vierde

Koen Verweij won eerder op de avond op het Nederlands kampioenschap allround de 500 meter. De Noord-Hollander was in het Olympisch Stadion de concurrentie te snel af met een tijd van 36,36 seconden. Zijn ploeggenoot Sven Kramer, die al in de eerste rit in actie kwam, werd vierde in 37,17 seconden.

De 23 jarige Verweij werd op het podium geflankeerd door Lucas van Alphen (36,69) en Wouter Olde Heuvel (37,15). Renz Rotteveel, vorig jaar derde en op voorhand de belangrijkste uitdager van de twee favorieten van TVM, noteerde in 37,40 de zesde tijd. Kramer is de titelverdediger. Voor Verweij zat het toernooi er vorig jaar al snel op na een valpartij op de 500 meter.

Jan Blokhuijsen meldde zich eerder vrijdag ziek af voor het NK. Hij pakte vorig jaar nog zilver na een spannende strijd met Kramer. Ook Bob de Jong en Jorrit Bergsma zijn er niet bij.

Voorhuis wint 500 meter op NK allround

En oom Jorien Voorhuis begon het NK allround begonnen met een zege op de 500 meter. De Team Liga-schaatsster noteerde in het Olympisch Stadion in Amsterdam een tijd van 40,49 seconden. Marije Joling werd tweede in 40,80, voor Annouk van der Weijden (40,88).

Diane Valkenburg, die vorig jaar derde werd op het NK, legde beslag op de vijfde plaats met 41,48. Ze bleef daarmee twee andere kanshebbers voor. Linda de Vries eindigde als zesde in 41,55, terwijl Yvonne Nauta met 41,77 de achtste tijd op de borden zette.

Titelhoudster Jorien ter Mors ontbreekt op de ‘coolste baan van Nederland’. De Enschedese richt zich op het WK shorttrack, dat over twee weken begint. Ook Ireen Wüst en Marrit Leenstra zijn niet van de partij. Zij rijden het NK sprint.

Ter Mors, Wüst en Leenstra veroverden samen met Lotte van Beek olympisch goud op de ploegenachtervolging. Ter Mors was in Sotsji ook de beste op de 1500 meter en Wüst pakte de titel op de 3000 meter.