‘Agressiewaarschuwing nodig bij antidepressiva’

Foto ANP / Lex van Lieshout

In de bijsluiter van bepaalde soorten antidepressiva moet een waarschuwing worden opgenomen dat het middel agressie kan opwekken. Dat adviseert het bijwerkingencentrum voor medicijnen (Lareb) naar aanleiding van 88 meldingen over een verband tussen agressie en middelen als Prozac.

Lareb uitte dit advies in een uitzending van RTL Nieuws vanavond.

Zo zouden meerdere mensen iemand hebben aangevallen na het nemen van zogeheten serotonine-heropnameremmers. Ook zouden de middelen paroxetine, venlafaxine, fluoxetine (Prozac), citalopram, fluvoxamine, escitalopram en sertraline een rol spelen in meerdere moordzaken. Een vrouw kreeg bijvoorbeeld strafvermindering, omdat zij verminderd toerekeningsvatbaar was door een antidepressivum toen zijn haar man en dochter vermoordde met een bijl.

Bij een aantal vergelijkbare middelen wordt wel al gewaarschuwd voor agressie als bijwerking, maar in sommige gevallen alleen bij gebruik door kinderen. Het College Beoordeling Geneesmiddelen moet nu beslissen of dit, zoals het Lareb wil, voor alle leeftijden in de bijsluiter moet komen. (Novum)