Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Advies banken: geen Windows XP meer bij internetbankieren

Een klant bekijkt in een computerzaak in Rotterdam het besturingsprogramma Windows XP in het jaar 2001. ANP / Robert Vos

Nederlandse banken adviseren hun klanten na 8 april geen Windows XP meer te gebruiken bij het internetbankieren op hun computer. Dat meldt nos.nl. Vanaf die dag is het besturingssysteem niet meer goed beveiligd tegen virussen.

Windows XP is vanaf april minder veilig omdat Microsoft het besturingssysteem vanaf die maand niet langer bijhoudt. Hierdoor worden beveiligingslekken niet meer gedicht en zijn computers die op XP draaien vatbaarder voor schadelijke en kwaadaardige software.

Fabrikant Microsoft raadde eerder zelf al het gebruik van Windows XP in het algemeen vanaf 8 april af, en nu waarschuwt ook het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) ervoor. De speciale tak van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid die Nederlanders moet wapenen tegen cyberaanvallen raadt met klem een overstap naar een ander besturingssysteem aan. Volgens het NCSC is directe actie geboden.

“Stap zo snel mogelijk over op een ander besturingssysteem zoals Windows 7 of Windows 8, Mac OS X of een Linux-gebaseerd besturingssysteem.”

Voor internetbankieren geldt het advies met nog meer klem omdat daarvoor vanaf 1 januari nieuwe regels gelden. Een belangrijke verandering is dat het nu het de verantwoordelijkheid van de consument zelf is om goed beveiligd te zijn tegen virussen. Alleen als de gebruiker zich aan die strengere regels houdt, schrijft nos.nl, heeft die recht op een compensatie als het fout gaat.

Vorige week werd al bekend dat eenderde van de Nederlandse gemeenten vanaf april met computers zal werken die minder goed beveiligd zijn omdat ze op Windows XP draaien. Daaronder vallen onder meer de gemeenten Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven.