Zo’n klopjacht maak je in Nederland bijna nooit mee

Na een rooftocht van twee weken, en een grootschalige klopjacht, zijn Marco van der P. en Enise B. gisteren door de Duitse politie opgepakt.

Gistermiddag zijn Antonio Marcos (Marco) van der P. en Enise Merve B. ingerekend in de Duitse stad Schwerte, nabij Dortmund. Een Duits arrestatieteam wist rond 15.00 uur het hotel waar het tweetal verbleef te omsingelen. De aanhouding verliep rustig. Er werd een vuurwapen in beslag genomen. Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft om uitlevering gevraagd, zegt een woordvoerder. Een politiewoordvoerder noemt de klopjacht ongekend voor Nederland. „Ik kén eigenlijk geen andere voorbeelden.”

Dinsdag werd een zogeheten Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden (SGBO) geactiveerd. Zo’n procedure is bedoeld om een grote politie-inzet te coördineren.

Van der P. (25) komt uit Harkema in Friesland en zat op zijn vijftiende in een tbs-inrichting vanwege overvallen. B. (19), ook met strafblad, is zijn vriendin. In december werden ze ook al samen opgepakt na een wilde achtervolging. Toen moesten ze worden vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs.

Twee weken geleden, op 10 februari, werden ze door een vrouw betrapt bij een inbraak in Meppel. De vrouw werd gekneveld, mishandeld, en haar auto in gesleurd. De volgende ochtend werd ze in de buurt van Lelystad achtergelaten in een bos.

Acht dagen later overviel het duo in Lage Mierde in Noord-Brabant een bewoner. Ze mishandelden hem en bonden hem vast. Weer stalen ze een auto. De politie besloot de namen en foto’s van de twee te publiceren.

Maandag schoot Van der P. een man neer in Eindhoven na een inbraak op een naturistencamping. Diens vrouw kreeg een pistool in de rug en moest haar autosleutels afgeven – de man ligt nu op de intensive care. Even later gijzelde het duo in een woning elders in de stad een gezin. De vader werd in zijn auto de grens naar Duitsland over genomen. In Ahaus lieten ze hem vrij.

Het stel werd op de nationale opsporingslijst geplaatst en de SGBO werd opgezet. Een team van zeven man, onder een algemeen commandant. De opsporing werd gecoördineerd vanuit Driebergen. Het Nederlandse opsporingsteam diende een rechtshulpverzoek in bij de Duitse justitie. Daardoor konden inlichtingen direct worden uitgewisseld.

Gisterochtend werd de auto van het stel verlaten aangetroffen in de Duitse stad Münster. Er kwamen meer dan honderd tips binnen. Eén daarvan leidde uiteindelijk tot de arrestatie door Duitse agenten in Schwerte. Het stel heeft zich bij de arrestatie niet verzet.