Ze lag twee dagen klem onder de bank

Een bejaarde dame valt en slaat alarm. Hulp blijft uit. Na twee dagen vindt de politie haar. Ze sterft in het hospitaal.

Een verpleegkundige uit Haarlem wordt onzorgvuldig en onprofessioneel handelen verweten na de dood van een 81-jarige vrouw, ruim een jaar geleden in Haarlem. De suikerpatiënte werd ondanks een alarmering via de telefoon na een val in haar woning enkele dagen lang niet geholpen. Uiteindelijk werd zij na een telefoontje van haar familie door de politie aangetroffen. De vrouw overleed kort daarop in het ziekenhuis.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg verwijt de verpleegkundige, verbonden aan de toenmalige thuiszorgorganisatie Fundumzorg Haarlem, dat zij haar cliënte noodzakelijke zorg heeft onthouden, zo bleek afgelopen dinsdag tijdens een zitting van het regionaal medisch tuchtcollege in Amsterdam.

De vrouw kwam donderdag 20 december 2012 aan het einde van de middag ten val en lag klem onder een bank. Zij zag kans de knop in te drukken van het alarmeringssysteem en haar situatie uit te leggen. De communicatie bij de zorgverleners liep mis, vier dagen later overleed de vrouw.

Na de eerste alarmering werd een regiomanager van de thuiszorgorganisatie gebeld. Die had een arbeidsconflict en was met verlof. Hij verwittigde zijn vervanger en deze regiomanager belde een freelance medewerker. Die ging diezelfde avond bij de vrouw langs, maar keerde terug omdat niet werd opengedaan. Daarna werd de vaste verpleegkundige van de cliënte gebeld. Die verklaarde later dat ze niet afwist van de alarmsituatie. Ze besloot na het telefoontje de volgende dag langs te gaan. Toen ook voor haar niet werd opengedaan, concludeerde de verpleegkundige dat de vrouw niet thuis was. Ze besloot na het weekeinde nog eens langs te gaan.

De volgende dag, zaterdagavond, werd de vrouw gevonden door de politie. Die was gealarmeerd door familie die in het buitenland verbleef en geen contact kreeg. De vrouw lag onder de bank, met een zeer lage lichaamstemperatuur en bloedsuikerspiegel, ernstige doorligplekken en een zwarte voet. Anderhalve dag na opname in het ziekenhuis overleed de vrouw aan een hartstilstand.

Het Amsterdamse tuchtcollege doet uitspraak op 22 april.