Vlaamse ‘kunstpaus’ Jan Hoet op 77-jarige leeftijd overleden

Jan Hoet in 1993.
Jan Hoet in 1993. Foto ANP

Hij was de ‘kunstpaus’ die mensen in aanraking bracht met moderne kunst en ze leerde hoe ernaar te kijken. Jan Hoet, kenner en curator van hedendaagse beeldende kunst, is vannacht overleden. Hij werd 77 jaar oud.

Peter Vandermeersch, hoofdredacteur van NRC en Vlaming, zegt op Twitter:

Twitter avatar pvdmeersch peter vandermeersch Jan Hoet heeft Vlaanderen én een groot stuk van de wereld geleerd wat kunst is. Grote inspirator is gestorven.

Het item van VTN Nieuws over zijn leven:

Hoet stond aan de wieg van het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (SMAK), dat in 1999 in Gent geopend werd. Hij maakte naam met opvallende en gewaagde tentoonstellingen. Bovendien bedacht hij manieren om kunst ook naar het volk toe te brengen: in 1986 viel hij op met het project Chambres d’Amis, waarbij kunstwerken in privéwoningen gezet werden. Grote kunstenaars maakten een werk speciaal voor die setting. In 2000 deed hij iets soortgelijks door met Over the Edges de binnenstad van Gent met kunst te vullen.

Wat maakt dat kunst kunst is? Hoet gaf daar in november 2011 een lezing over:

Hoet had al enkele jaren problemen met zijn gezondheid. Hij heeft nierkanker gehad en overleefde in 2012 een hartstilstand en een zware longinfectie, na een tijdlang in coma te hebben gelegen. In januari van dit jaar kreeg hij een hartaanval. Twee weken geleden werd hij opnieuw opgenomen in het ziekenhuis, waar hij vannacht overleed.

    • Peter Zantingh