Toezicht op woningcorporaties ‘volstrekt bezopen situatie’

Het financieel toezicht op woningcorporaties is “een volstrekt bezopen situatie”. Toezichthouder het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) heeft te weinig bevoegdheden en sanctiemogelijkheden om corporaties tot ander gedrag te dwingen. Dat zegt directeur Daphne Braal vandaag in NRC Handelsblad.

Daphne Braal, directeur van het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) bij haar kantoor in Baarn.
Daphne Braal, directeur van het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) bij haar kantoor in Baarn. Foto NRC / Ilvy Njiokiktjien

Het financieel toezicht op woningcorporaties is “een volstrekt bezopen situatie”. Toezichthouder het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) heeft te weinig bevoegdheden en sanctiemogelijkheden om corporaties tot ander gedrag te dwingen. Dat zegt directeur Daphne Braal vandaag in NRC Handelsblad.

De corporatiesector is de afgelopen jaren bij vele schandalen betrokken geraakt. Het bijna-faillissement van Vestia, de grootste corporatie van het land, leidde zelfs tot een parlementaire enquête. In mei starten de openbare verhoren van de commissie.

Strengere controle op corporaties zou moeten komen van het CFV. Maar die is voor elke sanctie, zoals het opleggen van een dwangsom of het benoemen van een externe toezichthouder, afhankelijk van de minister. Zelf mag het CFV dat niet. Braal: “Ik ken geen andere toezichthouder in Nederland die nul bevoegdheden heeft. Een volstrekt bezopen situatie.”

De discussie over goed toezicht op de 380 corporaties loopt al sinds 1998, toen de controle werd overgeheveld van gemeenten naar het CFV. Vele ministers met vele plannen zijn er sindsdien geweest, zegt Braal, die zaterdag 1 maart een jaar directeur bij het CFV is:

“Maar er is nog niets gebeurd. Dat is de tragedie van het toezicht in deze sector.”

‘Oordeel moet niet doorkruist worden door politiek’

Braal is ook boos op minister Blok (Wonen, VVD) die het CFV, nu nog een zelfstandig bestuursorgaan, wil onderbrengen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Daarmee verzwakt het toezicht, zegt ze:

“Je hebt iemand nodig die het lef heeft te zeggen: nu trek ik een streep in het zand, dit kan niet. Ons oordeel moet niet worden doorkruist door politieke wensen.”

De CFV-directeur vindt verder dat corporaties zich schuldig maken aan „leunstoelgedrag”. Dankzij een onderling waarborgsysteem – ze staan financieel garant voor elkaar – zijn corporaties geneigd te veel risico’s te nemen. Als het fout gaat, kloppen ze aan bij het CFV, dat op haar beurt financiële steun bij andere corporaties regelt. Braal:

“Een corporatie is zelf verantwoordelijk voor zijn eigen continuïteit. Niet gelijk je handje komen ophouden in Baarn (waar het CFV zit). Misschien moeten we af en toe zeggen: ‘U heeft er zo’n puinhoop van gemaakt, u komt niet in aanmerking voor saneringssteun’. Maar dat mag nu wettelijk niet.”

Lees het hele interview vanmiddag in NRC Handelsblad.