AZ door naar finales Europa League - Salzburg schakelt Ajax uit

Roy Beerens (links) in duel met David Pavelka van FC Slovan Liberec.
Roy Beerens (links) in duel met David Pavelka van FC Slovan Liberec. Foto ANP / Olaf Kraak

AZ heeft zich geplaatst voor de achtste finales van de Europa League. De ploeg van trainer Dick Advocaat speelde thuis met 1-1 gelijk tegen Slovan Liberec en had daar dankzij de 1-0 zege van vorige week in Tsjechië net genoeg aan. In de volgende ronde speelt AZ tegen het Russische Anzji Machatsjkala, dat Racing Genk uitschakelde.

Net als in de eerste wedstrijd was Nick Viergever voor AZ van onschatbare waarde. De centrale verdediger scoorde in de negentiende minuut uit een corner van Roy Beerens en zette zijn ploeg daarmee net als vorige week in Liberec op voorsprong.

De Alkmaarders leken op rozen te zitten, maar kwamen na rust toch in de problemen. Een schot van Vladimir Coufal zeilde nog net over, maar na de gelijkmaker van Jevhen Boednik uit een corner was het alle hens aan dek. Doelman Esteban voorkwam met een knappe redding een tweede treffer van Boednik. Bovendien ontsnapte AZ aan een penalty tegen na een duidelijke handsbal van Jeffrey Gouweleeuw in blessuretijd.

Voor Advocaat had de wedstrijd nog een extra feestelijk tintje. Het was de honderdste Europese wedstrijd in de imposante loopbaan van de 66-jarige trainer. En AZ is ook nog de enige Nederlandse ploeg die nog actief is in Europa; Ajax werd eerder op de avond uitgeschakeld in de Europa League.

Ajax uitgeschakeld in Europa League

Na de 3-0 thuisnederlaag van vorige week tegen Red Bull Salzburg werd Ajax ook in Oostenrijk overklast: 3-1. Mike van der Hoorn opende de score met een eigen doelpunt waarna Sadio Mané en Jonathan Soriano de score opvoerden. Davy Klaassen maakte de eregoal met een aangeraakt afstandsschot.

Sadio Mane (van RBS links), Niklas Moisander (Ajax) en Martin Hinteregger (RBS rechts), tijdens de wedstrijd in Salzburg. Foto EPA / Barbara Gindl

Ajax liet in Salzburg beter spel zien dan in eigen huis. Zo werd een aantal keer de achterlijn gehaald, maar echt grote kansen leverde het nauwelijks op. De thuisploeg vond de paal en de lat op haar weg. Na de thee zette Red Bull een tandje bij. Van der Hoorn, die weer eens een kans kreeg in het centrum, was eens te meer de schlemiel toen hij zijn eigen doelman passeerde. De verdediger wilde een strakke voorzet wegwerken, maar zag de bal buiten het bereik van Jasper Cillessen het net in stuiteren.

Met de 1-0 op het scorebord liet Ajax de schouders hangen en kon Salzburg opstomen. De slechts twee goals die dat opleverde gaven nog een positief beeld van het krachtsverschil in die fase. Klaassen probeerde het in de slotfase nog wel met een afstandsschot. Dat trof via de rug van zijn tegenstander en de onderkant van de lat doel. (Novum)