Juweliersketen Siebel in Russische handen

De winkel van Siebel op het Buikslotermeerplein in Amsterdam begin deze maand toen de keten weer twaalf van de 36 winkels opende.
De winkel van Siebel op het Buikslotermeerplein in Amsterdam begin deze maand toen de keten weer twaalf van de 36 winkels opende. Foto ANP / Remko de Waal

Juweliersketen Siebel komt in handen van de Russische Moscow Jewelry Factory. Dat heeft de curator van de failliet verklaarde juweliersketen vandaag gemeld, schrijft persbureau Novum. Zaterdag sluiten de twaalf Siebel-filialen hun deuren. Twee weken later gaan ze onder de nieuwe eigenaar weer open.

De Moscow Jewelry Factory is een retailketen in Rusland met meer dan 280 vestigingen in meer dan zeventig steden, zo valt te lezen op de website. Volgens curator Marinus Pannevis biedt de nieuwe eigenaar ‘een groot aantal personeelsleden’ een baan aan, zodat er zo min mogelijk verandert. Binnen drie jaar wil het bedrijf meer dan zestig vestigingen van Siebel hebben in Nederland. Hoeveel geld er voor Siebel is betaald, is niet bekendgemaakt. De curator was nog niet bereikbaar voor commentaar.

De Russische keten was verantwoordelijk voor de fabricatie van de medailles van de afgelopen Winterspelen in Sotsji.

Juweliersketen was al lang verliesgevend

Siebel ging half januari failliet nadat de al financieel slecht lopende keten in de decemberfeestmaand te weinig sieraden wist te verkopen. Twaalf filialen gingen begin deze maand weer tijdelijk open, onder meer in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam, terwijl er gesprekken over een doorstart waren.

Het van oorsprong Rotterdamse bedrijf, dat vorig jaar honderd jaar bestond, draait al meerdere jaren verlies. In een poging het bedrijf te redden, fuseerde de keten vorig jaar met Aurum. Dat bedrijf ontwerpt en verkoopt, net als Siebel, horloges en sieraden en is in handen in van investeringsmaatschappij Janivo. De directie probeerde het bedrijf in “afgeslankte vorm” voort te zetten. Dat bleek op korte termijn “niet realiseerbaar”.