Reisadvies Egypte aangescherpt - Nederlanders terug uit Sharm el-Sheikh

Een aanhanger van legerleider el-Sissi demonstreert bij de politieacademie waar oud-president Morsi voor de rechter staat.
Een aanhanger van legerleider el-Sissi demonstreert bij de politieacademie waar oud-president Morsi voor de rechter staat. Foto Reuters / Amr Abdallah Dalsh

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het negatief reisadvies voor Egypte aangescherpt. Vanaf vanavond worden alle reizen naar de Sinaï ontraden. Omdat het geweld de afgelopen maanden is geëscaleerd in het land, is er een reële dreiging van terroristische aanslagen, zegt het ministerie.

Update 22.55 uur: Nederlanders die op vakantie zijn in de Egyptische badplaats Sharm el-Sheikh worden morgen naar Nederland teruggehaald. Dat heeft een woordvoerster van de vereniging van reisorganisaties ANVR tegen persbureau Novum gezegd. Ze schat dat het gaat om ongeveer 750 Nederlanders. De reisorganisaties zijn op dit moment bezig de terugvluchten te regelen:

“Voor sommige mensen zat de vakantie er vrijdag toch al op, maar anderen moeten voortijdig vertrekken.”

Nederlanders die in Sharm el-Sheikh of een van de andere badplaatsen in de Sinaï verblijven, worden geadviseerd het gebied te verlaten en daarover contact op te nemen met hun reisorganisatie.

Voor de overige delen van Egypte worden alle niet-essentiële reizen ontraden met uitzondering van hotelresorts in de gebieden aan de Afrikaanse kust van de Rode Zee, de Golf van Suez en de steden Luxor, Aswan en Abu Simbel. Mensen die daarheen gaan moeten wel ‘extra waakzaamheid betrachten’ en hen wordt aangeraden uitsluitend met het vliegtuig erheen te reizen. Het wordt afgeraden over de weg tussen Luxor en Aswan te reizen.

Het ministerie signaleert dat er in toenemende mate een negatieve houding is ten opzichte van buitenlanders en adviseert dan ook om aanwijzingen van leger en politie op te volgen en samenscholingen te mijden.

Interim-kabinet Egypte afgetreden

Egypte zit al maanden in een politiek onstabiele situatie, die gepaard gaat met veel demonstraties, stakingen en geweld. De Egyptische interim-premier Hazem Beblawi bood twee dagen geleden onverwachts het ontslag van zijn kabinet aan. De stap wordt gezien als een beweging om de weg vrij te maken voor de kandidatuur van legerleider Abdel-Fattah el-Sissi voor de presidentsverkiezingen.

Het interim-kabinet nam de macht over nadat het leger een coup pleegde tegen president Mohammed Morsi, die terechtstaat in verschillende rechtszaken. Duizenden mensen zijn gevangengezet in het kader van een campagne tegen de Moslimbroederschap, de fundamentalistische beweging van Morsi. De voormalige minister van Volkshuisvesting Ibrahim Mahlab is inmiddels benoemd als nieuwe premier. Hij heeft op zijn beurt Hany Dimian benoemd tot minister van Financiën.