Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Rabobank ziet af van aftrek Libor-boete; belastingbetaler betaalt niet mee

Hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht.
Hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht. Foto ANP / Lex van Lieshout

De Rabobank trekt de boete die het opgelegd kreeg vanwege de Libor-fraude van 774 miljoen euro niet af van de belasting. Dat maakte de bank vandaag bekend bij de presentatie van de jaarcijfers. Ondanks het renteschandaal was de winstdaling vorig jaar beperkt.

Fiscaal gezien had de bank het recht om de Libor-boete af te trekken van de inkomsten, zodat het over dit lagere bedrag belasting had kunnen betalen. Dit zorgde voor veel ophef, zegt NRC-economieredacteur Chris Hensen. “Want dan zou de belastingbetaler meebetalen aan de boete.” In het persbericht maakt de bank zijn keuze duidelijk:

“De bank heeft daar vrijwillig van afgezien. Het volledige bedrag komt dus ten laste van de Rabobank en niet van de belastingbetaler.”

De winst daalde met twee procent naar 2,01 miljard euro. In het eerste halfjaar van 2013 lag de winst nog veertien procent lager. De verkoop van Robeco en de overgang naar de nieuwe pensioenregeling hadden een positief effect op het resultaat.

Fors verlies op vastgoedgroep

Volgens de bank werden de resultaten in 2013 sterk beïnvloed door eenmalige gebeurtenissen. Naast de Libor-boete en de kosten van reorganisatie bij lokale banken, droegen hoge afwaarderingen bij de Rabo Vastgoedgroep negatief bij, meldt ook Hensen op Twitter:

Twitter avatar chrishensen chrishensen #rabo bijna 1 miljard verlies bij vastgoedpoot. de vastgoedcrisis raakt rabo keihard.

De coöperatieve bank zag afgelopen jaar meer klanten hun hypotheken aflossen. De bank is nog altijd nummer één op de hypotheekmarkt, maar zag zijn marktaandeel wel flink dalen tot 26 procent, meldt persbureau Novum.

Door de crisis blijft er minder vraag naar leningen. De kredietverlening nam met vier procent af tot 439 miljard euro, zo staat in het persbericht van de bank.

Beperkte groei

De Rabobank verwacht dit jaar minder te maken te krijgen met eenmalige mee- en tegenvallers. Door de “zeer beperkte economische groei” verwacht de bank een marginale groei van de kredietverlening. Over de woningmarkt is de bank positiever.

Het herstel op de woningmarkt lijkt door te zetten en de vooruitzichten voor de ontwikkeling van de woningmarkt in 2014 zijn positief.

De Rabobank is sinds vorige maand met zijn ledencertificaten beursgenoteerd. De bank heeft nu ook voor opening van de beurs de resultaten gepubliceerd. In Het Financieele Dagblad klaagden de lokale directeuren gisteren dat zij sinds de beursgang minder informatie krijgen over “het reilen en zeilen van de bank”. De lokale banken, die eigenaar zijn van de oorspronkelijke boerenleenbank, hebben hierdoor het idee dat het basisidee van coöperatieve samenwerking wordt uitgehold.

Einde vorige maand kondigde de Rabobank bovendien opnieuw massaontslag aan, op weg naar een “efficiëntere, moderne” bank. Sommige leden zien het einde van een tijdperk, schreef Chris Hensen toen:

Zij zien een nieuwe stap in de ontmanteling van de coöperatieve bank die Rabo decennialang was. Bij de aankondiging zei [financieel topman Bert] Bruggink echter dat het openstellen van de certificaten voor grote investeerders geen risico vormt voor wat betreft ongewenste invloeden. Omdat de certificaten geen aandelen zijn maar obligaties, hebben de houders geen stemrecht. Het coöperatieve model van de bank wordt om dezelfde reden niet aangetast. “De zeggenschap over de bank blijft voorbehouden aan de leden. Dat is een absolute garantie”, aldus Bruggink. Tegelijkertijd: grote geldschieters hebben altijd invloed.