Paus en VN-baas Ban Ki-moon roepen op tot dialoog Venezuela

De massademonstraties in Venezuela leiden tot internationale bezorgdheid. Betogers kiezen voor protest.

De internationale bezorgdheid over de aanhoudende politieke crisis in Venezuela neemt toe. Paus Franciscus en VN-voorzitter Ban Ki-moon deden gisteren afzonderlijke oproepen voor een dialoog tussen de socialistische regering van president Nicolás Maduro en de Venezolaanse oppositie.

Ban Ki-moon zei gisteren in een verklaring dat het tijd is voor „concrete stappen van alle betrokkenen om de polarisatie te verminderen”. Hij vroeg „alle Venezolanen, ongeacht hun politieke overtuiging, om hun meningsverschillen op een vreedzame manier te uiten”.

Bij massademonstraties voor en tegen de Venezolaanse regering zijn de afgelopen weken zeker 13 doden en 150 gewonden gevallen. Studenten en leden van de oppositie eisen het aftreden van Maduro. Ze houden hem verantwoordelijk voor de inflatie, het gebrek aan voedsel en de escalerende criminaliteit.

Vijf medewerkers van de Venezolaanse inlichtingendienst zijn gisteren gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de dood van twee demonstraten – een pro- en een antiregeringsbetoger. De regering beschuldigde aanvankelijk de oppositie van het geweld, maar onderzoekt nu de eigen ordetroepen.

De grote vraag is of president Maduro bestand zal blijken tegen de aanhoudende druk van de demonstranten. De oppositie is tegelijkertijd verdeeld over de vraag of straatprotesten de juiste tactiek zijn. Oppositieleider Henrique Capriles heeft de betogers herhaaldelijk opgeroepen tot vreedzaamheid.

Studenten hebben vandaag weer grote demonstraties gepland, nadat er gisteren werd gedemonstreerd in 14 steden, inclusief de hoofdstad Caracas. De dag heeft een speciale lading: precies 25 jaar geleden liepen protesten tegen de toenmalige regering uit op grootscheepse rellen, met honderden doden tot gevolg.