Opinie

Niet aangebrande kip

Afgelopen Kerst kreeg ik van mijn wederhelft een prachtige gietijzeren braadpan cadeau. Vurig rood, loodzwaar en genoeg plek om een majestueus dood beest in te braden. En och, wat was dat een welkom presentje. Mijn vorige braadinstrument was een zwarte emaillen pan van de kringloop. Goedkoop, maar het werkte ook voor geen meter. Dan was ik constant bezig met het toevoegen van vocht omdat de deksel niet mooi afsloot en kreeg ik het regelmatig voor elkaar om mijn prijzige lap vlees aan te laten branden omdat de bodem veel te dun was.

Maar in mijn fantasie was het onding van een oud rimpelig vrouwtje met een kromme rug geweest, en had zij al sinds de jaren vijftig wekelijks boterzacht draadjesvlees voor haar gezinnetje in datzelfde pannetje klaargemaakt.

Sinds kort weet ik beter. Braadpannen moeten altijd een tevreden pruttelgeluid maken. En wanneer je het deksel optilt, horen de glazen van je bril te beslaan, en maakt de ontsnapte braadwalm elke rotdag weer goed.

Dat oude vrouwtje heeft die bewuste pan waarschijnlijk gedumpt om exact dezelfde reden dat ik hem weer naar de kringloop breng. Wanneer je hachee, kip of Indonesisch stoofgerecht continu aan je pan blijft kleven, dan is het hoog tijd om afscheid te nemen en uit te kijken naar een nieuwe.

Verhit een braadpan met dikke bodem en laat de roomboter zachtjes smelten. Bak de kip op hoog vuur aan tot het velletje een bruin kleurtje krijgt. Snijd de ui en paddestoelen klein en doe samen met het spek en de rozemarijn in de pan. Blus af met de wijn en breng op smaak met peper en zout. Bind de peterselie, laurier en tijm bij elkaar en leg ook in de pan (een verkruimeld half blokje tuinkruidenbouillon werkt ook). Dek de pan af met een zware deksel en zet het vuur laag. Laat drie kwartier tot een uur stoven, afhankelijk van de grootte van de kip. Controleer tussendoor af en toe of er nog genoeg vocht in de pan zit en voeg eventueel een extra scheutje wijn toe.

Haal na een uurtje de kip uit de pan en zeef het vocht. Snijd de kip in stukken en verdeel met het spek en de paddestoelen over de borden. Druppel er wat van het vocht overheen en serveer met gebakken aardappeltjes, (huisgemaakte) mayonaise en een simpele salade.