Meer lof voor tosti dan voor Zuidelijke helden

Als de confederatie van de Zuidelijke staten de Amerikaanse Burgeroorlog hadden gewonnen in 1865 dan had waarschijnlijk nooit iemand gehoord van een of ander obscuur monument uitgehakt uit de bergen van het afgelegen South Dakota. Het is anders gelopen. Iedereen kent de immense hoofden van de presidenten Washington, Jefferson, Roosevelt en Lincoln. Mount Rushmore is een internationaal icoon.

In het plaatsje Stone Mountain in de staat Georgia zijn ze echter verschrikkelijk trots op hun eigen uitgehakte monument, ter nagedachtenis van de helden van de Confederatie. In 1916 al werd ene Gutzon Borglum aangesteld als ontwerper en hoofduitvoerder. Het duurde even, vanwege de Eerste Wereldoorlog, maar in 1923 kon hij dan echt aan de slag. Twee jaar later kreeg hij echter ruzie met de opdrachtgevers. Borglum nam zijn schetsen en modellen mee en vertrok. Naar South Dakota. Om Mount Rushmore uit te hakken. Dat monument was bedacht in 1923 om wat toeristen te trekken.

Het Confederate Memorial Carving werd pas in 1972 voltooid, maar nu hebben ze wel het grootste bas-reliëf ter wereld in Stone Mountain. En dus eerder bedacht dan die commerciële bende daar in South Dakota. Maar ja, Jefferson Davis en generaal Robert Lee hebben de oorlog niet gewonnen. Lincoln wel. Wat ook niet helpt bij de promotie is dat de Ku Klux Klan er graag een kruisje mocht branden, back in the day. Dan kunnen ze toch maar beter trots zijn op de apple-bacon-cheddarmelt die ik daar even verderop lunchte. Daarmee geef ik Georgia een veel betere kans op wereldfaam.

Deze Amerikaanse tosti maak je het beste op een bakplaat, maar met twee flinke koekenpannen gaat het ook. Boor het klokhuis uit de geschilde appel. Snij van het dikste stuk twee flinke plakken. Snij de korstjes van de boterhammen. Beboter ze licht en rooster ze op de plaat of in de pan. Laat op een van de boterhammen de cheddar smelten, terwijl je de appel en de bacon apart bakt. Leg ze op de gesmolten kaas en de andere boterham erop.