Rabobank trekt miljoenenschikking niet af van de belasting; Schat heeft opvolger

Rabobank heeft na grote maatschappelijke druk besloten de 774 miljoen euro waarvoor zij schikte in de Libor-affaire niet af te trekken van de belasting. Dat bleek vandaag bij de presentatie van de jaarcijfers.

Volgens interim-topman Rinus Minderhoud had Rabobank juridisch gezien het recht om de schikking „fiscaal te verrekenen”. Na de ophef hierover ziet de bank ‘vrijwillig’ af van dit recht. „Het volledige bedrag komt ten laste van de Rabobank, en van niemand anders”, zei Minderhoud. De beslissing van Rabo scheelt de schatkist zo’n 150 miljoen euro.

Zakenbankier Jan van Nieuwenhuizen (1961) treedt toe tot de raad van bestuur. Hij wordt verantwoordelijk voor grootzakelijke klanten in binnen- en buitenland. Van Nieuwenhuizen volgt Sipko Schat op, die de internationale divisie leidde waar de Libor-affaire plaatshad en daarom werd weggestuurd door de lokale banken. Van Nieuwenhuizen, sinds 2009 bij Rabo, werkte eerder bij zakenbanken JPMorgan, Morgan Stanley en NIBC. Hij gaat 707.000 euro verdienen en krijgt geen bonus. Rabo maakte tot nu toe alleen het totaalbedrag bekend aan salarissen voor de raad van bestuur.