Lagere straffen voor daders Kunsthalroof

De verdachten van de kunstroof als ze worden voorgeleid voor de rechter-commissaris in Boekarest vorig jaar.
De verdachten van de kunstroof als ze worden voorgeleid voor de rechter-commissaris in Boekarest vorig jaar. Foto ANP / Antena 3

De vorig jaar veroordeelde Roemeense daders van de Kunsthalroof in Rotterdam hebben in hoger beroep een lagere straf gekregen, zo meldt het Roemeense persbureau Agerpres. De straffen zijn lager geworden in verband met een nieuwe strafmaat, die begin deze maand is ingegaan.

Radu D. en zijn kompaan Eugene D. werden vorig jaar voor de roof van de zeven schilderijen beiden veroordeeld tot zes jaar en acht maanden celstraf. Radu D. heeft nu zes jaar gekregen, zijn partner in crime D. heeft in hoger beroep vijf jaar en vier maanden gekregen van de Roemeense rechter.

De “kunstroof van de eeuw” vond vorig jaar plaats in de nacht van 15 op 16 oktober. De dieven stonden binnen enkele minuten buiten met hun buit. Radu D. en Eugen D. bekenden in oktober schuld aan de diefstal van de kunstwerken met een verzekerde waarde van 18,1 miljoen euro. De werken zijn nooit teruggevonden, wel zijn resten van een aantal werken gevonden in de kachel van de moeder van Radu D.

Lees meer over de rol van Radu D. en Eugen D. in de reconstructie die we vorig jaar maakten.