kort

Kosten stijgen

Miljoenenverliezen bij bisdommen

De bisdommen in Nederland zitten in de rode cijfers. In 2012 hebben ze samen 4,3 miljoen euro verlies geleden, op een totaal aan inkomsten van 30,1 miljoen. Parochies dragen minder af, terwijl de kosten – onder meer door herstelbetalingen aan misbruikslachtoffers – stijgen. Dat blijkt uit de jaarverslagen die de zeven bisdommen hebben vrijgegeven. Het KRO-programma Brandpunt Reporter bericht er vandaag over. Het is voor het eerst dat de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland inzage geeft in haar financiën. De openheid past in de door paus Franciscus ingezette koers naar meer transparantie. Het bisdom Rotterdam boekte in 2012 met 2,2 miljoen euro het grootste verlies.

Soumaya S.

Vier jaar cel geëist in oude terreurzaak

Tegen terrorismeverdachte Soumaya S. is gisteren vier jaar cel geëist. Justitie verdenkt haar van deelname aan een terroristische organisatie en het maken van plannen om politici te doden. De zaak tegen S. werd gisteren opnieuw behandeld door het gerechtshof in Amsterdam. S. werd eerder al veroordeeld tot vier jaar, maar die veroordeling werd in 2011 vernietigd door de Hoge Raad. De zaak moest vervolgens opnieuw worden behandeld door het hof in Amsterdam omdat het bewijs niet goed was getoetst. Omdat S. al vier jaar in de cel zat, hoeft ze – als het hof meegaat in de eis – niet meer de gevangenis in. Het OM ziet geen gevaren meer voor herhaling en hield het daarom bij vier jaar.

Klokkenluiders

Ambtenaar is niet goed beschermd

Bij het merendeel van de gemeenten is in de openbare bronnen geen klokkenluidersregeling te vinden, of een regeling waarin de bescherming van de meldende ambtenaar wordt geregeld. Van de 38 onderzochte gemeenten was bij zestien geen regeling terug te vinden in openbare bronnen; 22 gemeenten hebben een regeling, maar tien daarvan volgen niet de modelregeling van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), en hebben dus geen specifieke bescherming van meldende ambtenaren. Dat blijkt uit onderzoek van het Adviespunt Klokkenluiders.