Janoekovitsj ‘vanuit Rusland’: ik ben nog steeds president van Oekraïne

Viktor Janoekovitsj vindt dat hij nog steeds aan de macht is. De door het Oekraïense parlement afgezette oud-president erkent de machtswisseling in Kiev niet. Tegen de “extremisten” die daarvoor verantwoordelijk zijn heeft hij nu persoonlijke bescherming gekregen van Rusland, meldt persbureau AP op gezag van Russische nieuwsagentschappen.

Foto Reuters / Konstantin Chernichkin

Viktor Janoekovitsj vindt dat hij nog steeds aan de macht is. De door het Oekraïense parlement afgezette oud-president erkent de machtswisseling in Kiev niet. Tegen de “extremisten” die daarvoor verantwoordelijk zijn heeft hij nu persoonlijke bescherming gekregen van Rusland, meldt persbureau AP op gezag van Russische nieuwsagentschappen.

Het is volgens Janoekovitsj duidelijk dat het zuiden en zuidoosten van Oekraïne de “rechteloosheid” die nu heerst niet accepteren. De nieuwe machthebbers zijn volgens hem gekozen door relschoppers. Alle besluiten die het parlement tot nu toe heeft genomen zijn onrechtmatig, vindt hij.

‘Janoekovitsj in hotel Moskou’

De uit Kiev gevluchte oud-president zou nu in Moskou zijn. Persbureau AP baseert zich op berichten van nieuwsorganisatie RBK, maar kon de verblijfplaats niet bevestigen. Wel is duidelijk dat het Ukraina Hotel waar Janoekovitsj zou verblijven gisteravond opvallend zwaarbeveiligd was.

Het Russische persbureau Interfax wist op basis van bronnen bij de Russische autoriteiten te melden dat Moskou de veiligheid van Janoekovitsj zou beschermen op Russisch grondgebied. Of dat ook betekent dat de gevallen leider ook in Rusland verblijft, valt niet uit de berichten op te maken.

Verblijfplaats onbekend

Het is sinds zaterdag onduidelijk waar Janoekovitsj precies is. Hij zou op de Krim in Sebastopol zijn geweest en in Donetsk en Charkov in het oosten van het land. Gisteren gingen er geruchten dat hij in Rusland was, maar dat werd tegengesproken door de nieuwe hoofdaanklager in Oekraïne.

De escalatie

Na maanden van overwegend vreedzame demonstraties kwam het vorige week in Kiev en andere delen van Oekraïne tot bloedige, dodelijke confrontaties. Op 20 februari vielen in één dag 75 doden.

De dag erna werd een akkoord bemiddeld tussen de Oekraïense oppositieleiders en president Janoekovitsj. In de 24 uur die volgden, brokkelde de steun voor de president binnen zijn eigen Partij van de Regio’s in het parlement af.

Tegen zaterdagavond 22 februari - na de afzetting van Janoekovitsj, de vrijlating van oud-premier Joelia Timosjenko en de wijziging van de grondwet om de macht van de president in te perken - leek zich een machtswisseling te hebben voltrokken. Later vandaag zou een nieuwe regering worden gepresenteerd.

De volgende regeringsposten lijken al ingevuld: