Informatief

Ned. 3, 20.25-21.00u

Gezellige disgenoten moeten het zijn, die redacteuren van de Keuringsdienst van Waarde. Zit je net te eten, staren zij al weer naar het etiket. Wat zit er in mijn brood? Is dit echte Goudse kaas? Waar komen Sint Jacobsschelpen vandaan?

Vanavond geen Afrikaanse bestemmingen om de oorsprong van tropische tong te achterhalen of een rustiek stadje aan de Bretonse kust, maar de chipsfabriek om de hoek. De Keuringsdienst onderzoekt luxe chips. Verpakt in een stijlvolle zwarte of dieprode zak. Op smaak gemaakt met zeezout en „hete stukjes grof gemalen peperbollen die de tong prikkelen”.

Dikke chips voor de dikke portemonnee, concluderen de programmamakers. Want tweemaal zo duur als ordinaire chips. Handgeschept en uit de ketel bovendien, staat op de verpakking, maar dat prikt de Keuringsdienst al direct door. In een slimme montage ziet de kijker hoe machinaal gesneden aardappels in een automatisch ronddraaiende frituurpan gaan. Handgeschept, authentieke ketel? Niet in deze fabriek. In seizoen 12 zijn de makers weer goed op dreef. Ook al vertellen zij nog steeds niet dat zij van de tv zijn als ze bellen met de voorlichter van een fabrikant.