Gouverneur Arizona vetoot omstreden homowet

Jan Brewer tijdens de persconferentie waar ze haar veto bekendmaakte.
Jan Brewer tijdens de persconferentie waar ze haar veto bekendmaakte. Foto AP / Ross D. Franklin

Een wet in de Amerikaanse staat Arizona waarvan gevreesd werd dat deze discriminatie van homoseksuele klanten door bedrijven mogelijk zou maken, is gevetood. Gouverneur Jan Brewer wil de wet niet tekenen, meldt persbureau Reuters.

Bedrijven hadden volgens de wet religieuze bezwaren mogen aanvoeren om homoseksuelen te weigeren. De wet was al aangenomen door het Huis van Afgevaardigden in Arizona en de Senaat was al akkoord gegaan. Maar Brewer zag af van ondertekening, onder meer omdat grote bedrijven bezwaar hadden gemaakt. De wet zou volgens haar meer problemen creëren dan ze oplost.

Bekijk hieronder een fragment uit de persconferentie van Brewer:

Kritiek vanuit eigen hoek

De gouverneur stond ook onder druk in de eigen Republikeinse partij. Senatoren John McCain en Jeff Flake hadden zich tegen de wetgeving uitgesproken.

De wet, SB 1062, was het resultaat van een lobbycampagne van de rechts-evangelische organisatie Center for Arizona Policy, schreef onze correspondent Guus Valk eerder deze week (€).

Volgens de organisatie botst de gelijke behandeling van homoseksuelen met de vrijheid op religie. “Mensen geven hun recht op vrijheid van godsdienst niet op wanneer ze naar hun werk gaan of een bedrijf leiden”, verklaarde het Center for Arizona Policy.

Als de wet was ingevoerd, zou het een van de radicaalste anti-homomaatregelen in de Verenigde Staten zijn. De staat kent al een verbod op het homohuwelijk.

Ook mogen scholen homoseksualiteit niet behandelen als “positieve alternatieve levensstijl”, of onderwijzen dat er vormen van veilig vrijen voor homo’s bestaan.