Dubbele staart is slechts bij toeval niet dodelijk voor deze goudvis

Foto Aqalife.ru

Goudvissen met een dubbele staart zijn zo geliefd, dat ze in tientallen varianten gekweekt zijn. Goudvissen worden al gehouden sinds het jaar 1000; in 1596 worden in China voor het eerst goudvissen beschreven die twee staarten naast elkaar hebben.

Genetici verbazen zich erover dat de veranderingen zó snel konden ontstaan – en voortbestaan zonder dat de vissen eraan stierven. Van geen enkel ander huisdier is de lichaamsbouw door het ingrijpen van mensen zo radicaal en snel gewijzigd. Dit raadsel is nu opgelost met een publicatie van biologen uit de Taiwanese stad Yilan. In Nature Communications beschreven zij dinsdag dat een mutatie in één gen de goudvis twee staarten geeft.

Bij andere vissoorten zijn mutaties in dat gen dodelijk, maar toevallig bezitten goudvissen er twee varianten van. Het gaat om een belangrijk ontwikkelingsgen genaamd chordin. Dat zorgt dat gewervelde dieren een buik- en een rugzijde ontwikkelen. Bij goudvissen met twee staarten is chordin-A defect, maar chordin-B neemt zijn functie deels over.

Aan de goudvislarven is al te zien dat er iets mis is (de larven hebben een dikkere buik en hopen rode bloedcellen op bij hun staart) maar de dieren zijn niet verzwakt. De kopuitwas van de dubbelstaartgoudvis op de foto is weer een later kweekresultaat.