Dit is Syrië: wachten op eten

Foto AP/UNRWA

Zo ziet verwoesting in Syrië eruit. Ingestorte huizen, daken die ieder moment naar beneden kunnen komen en in de verte een troosteloze boom. En overal vluchtelingen.

De foto is van het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk, aan de zuidkant van hoofdstad Damascus. Met duizenden tegelijk verdringen ouderen, kinderen, mannen en vrouwen zich op weg naar een voedseldistributiepunt van VN-vluchtelingenorganisatie UNRWA, dat onderwijs en zorg biedt aan Palestijnen die ooit uit Israël zijn gevlucht.

De foto is schrijnend en tegelijkertijd indrukwekkend. Een mogelijke kandidaat voor de World Press Photo 2014. Beelden als deze – met zoveel vluchtelingen – komen zelden uit Syrië.

De humanitaire situatie in het vluchtelingenkamp is zeer nijpend. Volgens de UNRWA zitten 18.000 Palestijnen hier vast, met nog een onbekend aantal Syriërs.

Sinds medio vorig jaar zijn in het kamp meer dan honderd mensen overleden als gevolg van ondervoeding, ziekte of een gebrek aan medische hulp. Vrouwen sterven tijdens de bevalling door gebrek aan medische voorzieningen.

‘Verontrust en geschokt’

„Ik ben diep verontrust en geschokt door wat ik heb gezien”, zei Filippo Grandi, algemeen commissaris van UNRWA, in een verklaring op de site van de organisatie, nadat hij maandag het kamp had bezocht. „De Palestijnse vluchtelingen met wie ik sprak waren getraumatiseerd door wat ze hebben meegemaakt.”

Het vluchtelingenkamp werd een jaar geleden omsingeld door het regeringsleger omdat rebellen zich er schuilhielden. Het kamp wordt nog steeds geblokkeerd door troepen die loyaal zijn aan president Assad. Wel is de voedseldistributie van UNRWA naar Yarmouk deze week hervat. Hulptransporten werden maandenlang vestoord. Daardoor is er een groot tekort aan voedsel en medicijnen.

De foto is door UNRWA gemaakt. Wie de fotograaf was, kan een woordvoerder uit veiligheidsredenen niet zeggen. De foto is gemaakt op 31 januari, maar werd pas gisteren vrijgegeven. Eerder lukte niet. „We hadden het erg druk”, mailt de woordvoerder.

Het Yarmouk-kamp bestaat sinds 1957. Het ligt acht kilometer van Damascus en beslaat een gebied van ruim twee vierkante kilometer.