Celstraf voor directeur Borsato’s failliete The Entertainment Group

De voormalig financieel directeur van het failliete artiestenbureau van Marco Borsato krijgt een celstraf van vijftien maanden, waarvan vijf voorwaardelijk. De 58-jarige Leo W. sluisde ruim driehonderdduizend euro weg uit de boedel van The Entertainment Group, vervalste facturen en deed onjuiste belastingaangiftes.

Belangstellenden voor de veiling van de gehele inboedel van The Entertainment Group-hoofdkantoor. De veiling vond eind 2009 plaats in opdracht van de curator. Met de opbrengst werd een deel van de schuldeisers betaald.
Belangstellenden voor de veiling van de gehele inboedel van The Entertainment Group-hoofdkantoor. De veiling vond eind 2009 plaats in opdracht van de curator. Met de opbrengst werd een deel van de schuldeisers betaald. ANP / Rick Nederstigt

De oud-directeur van het failliete artiestenbureau van Marco Borsato krijgt een celstraf van vijftien maanden, waarvan vijf voorwaardelijk. Dat heeft de rechtbank in Zwolle vandaag besloten. De 58-jarige Leo W. sluisde ruim driehonderdduizend euro weg uit de boedel van The Entertainment Group, vervalste facturen en deed onjuiste belastingaangiftes.

De ex-directeur W. werd in 2012 persoonlijk failliet verklaard – hij was bij TEG in het laatste jaar, 2009, nog geen half jaar financieel directeur.

Reeds eerder veroordeeld

Het Openbaar Ministerie had eerder een gevangenisstraf van 22 maanden geëist. Omdat W. in 2011 al door de civiele rechter is veroordeeld tot het terugbetalen van het geld, valt de opgelegde straf lager uit. Ook woog de rechtbank mee dat de man persoonlijk failliet is gegaan.

Daarnaast zorgt de media-aandacht rond de zaak voor een lagere straf, omdat het beeld zou zijn geschetst dat het faillissement van TEG enkel aan Leo W. te wijten is geweest. Het bedrijf verkeerde al in financiële problemen toen hij eind 2008 werd benaderd om TEG van de ondergang te redden. In 2009 ging het bedrijf alsnog failliet.

3,8 miljoen aan valse facturen

De oud-directeur stelde in totaal voor 3,8 miljoen euro aan valse facturen op. Daarmee zou de Zwollenaar zo’n zes ton aan btw hebben willen terugvragen. Dat deed hij om de geldproblemen van het artiestenbureau, waarvan Borsato mede-eigenaar was, op te lossen.

Om te voorkomen dat de bank beslag legde op geld van TEG, maakte hij 535.500 euro over naar zijn eigen rekening. Later boekte hij 231.250 euro van dat bedrag terug. De rest van het geld hield hij voor zichzelf. Hiermee heeft hij schuldeisers van het bedrijf benadeeld, oordeelde de rechtbank.

De fiscale opsporingsdienst FIOD kwam het geknoei met de facturen begin 2009 op het spoor. Bij het onderzoek dat volgde bleek dat hij geregeld geld naar zijn eigen bedrijf overmaakte, zonder dat daar een tegenprestatie tegenover stond. (Novum)