Levenslang na hakbijlmoord

Michael Adebolajo, zwaaiend met hakbijl na de moord op militair Rigby.
Michael Adebolajo, zwaaiend met hakbijl na de moord op militair Rigby.

Michael Adebolajo (29) en Michael Adebowale (22) zijn gisteren veroordeeld tot levenslang en 45 jaar celstraf voor de moord in 2013 op de Britse militair Lee Rigby in Londen. De rechter zei dat de moord „een religieuze en politiek gemotiveerde achtergrond” had. „Jullie waren beiden trots op wat jullie hadden gedaan.” De daders maaiden de militair met hun auto neer en hakten met een vleesmes en andere messen op hem in. Hun slachtoffer was „de eerste soldaat die we zagen”. Vervolgens lieten ze zich door voorbijgangers uitgebreid filmen. Toen de rechter gisteren zei dat hun gedrag „een verraad van de islam en vreedzame moslimgemeenschappen” was, gingen ze met bewakers vechten. Pas nadat ze door die laatste werden weggedragen, werd hun strafmaat voorgelezen. (NRC)