Vorig jaar minder Nederlandse bijen dood, dankzij koude winter

De bijensterfte in Nederland was in het seizoen 2012-2013 opvallend veel lager dan in de voorgaande jaren, waarschijnlijk dankzij de lange koude winter. Bij imkers stierf 14 procent van de bijenvolken. Tussen 2007 en 2012 lag dat percentage steeds tussen de 21 en 24 procent. Dat blijkt uit een gisteren verschenen enquête door het Nederlands Centrum Bijenonderzoek. De overleving hangt vooral af van de bestrijding van de schadelijke varroamijt. De bijensterfte was hoger in de buurt van maïsvelden, iets wat ook uit een Europese imker-enquête blijkt. Dit kan duiden op een invloed van bestrijdingsmiddelen, aldus het NCB. Na een koude winter stellen bijen de productie van eieren uit.Dat is goed voor de gezondheid van de bijen. Honingbijen en hun wilde soortgenoten zijn van groot belang voor de bestuiving van planten, ook van economisch belangrijke gewassen. (NRC)