Bankroet gaan omdat je zo graag ‘de stem van je generatie’ wilt zijn

Foto ANP / Lex van Lieshout

Iedereen met schrijversaspiraties of die werkt aan een boek herkent wellicht het dilemma: stoppen met werken en je volledig wijden aan je boek? Of parttime werken en ondertussen werken aan je boek met het risico dat het langer duurt? De Amerikaanse Emily Gould besloot het eerste en ging er bijna failliet aan.

Omdat Gould denkt dat het beter is voor haar boek als ze parttime werkt, besluit ze geen baan te zoeken. Ze krijgt in 2008 een voorschot op haar boek van bijna twee ton. Toch niet echt een gering bedrag. Maar het meeste geld daarvan gaat in die drie jaar op aan de huur voor haar appartement in Brooklyn, de gezondheidsverzekering, haar kat Ruffles met diabetes en aan ‘onnodige’ uitgaven zoals flesjes bronwater.

Als enigste inkomstenbron geeft ze yogalessen waardoor ze in 2011 op die manier in het hele jaar slechts 7000 dollar verdient. Maar wat doet ze dan wel al die tijd? Veel, heel veel surfen op internet. Daarna krijgt Gould een writers block. Ze leeft op het inkomen van haar vriend, en omdat ze verder weinig doet, verliest ze een beetje het gevoel met de werkelijkheid. Ze bemoeit zich zomaar, ongevraagd met mensen op straat:

“What, I thought, as I waited for the uptown 6, was that? I began to worry about being normal for my friend who’d landed us the highly coveted tickets. I liked this friend a lot but didn’t know her terribly well, despite which I had sort of invited myself to spend the night at her house. I didn’t want to alienate her by crying or acting strange or giving money to homeless people.”

Uiteindelijk verloochent Gould zichzelf door een artikel te schrijven waarin ze schrijft over gevoelens die eigenlijk niet van haar zijn. Ze is wanhopig en heeft het geld hard nodig. Maar later heeft ze er spijt van. De frustratie over haar droom, het kunnen leven van het schrijverschap, stapelt zich op.

Lees hier het hele verhaal over de interne strijd van Emily Gould in How much my novel cost me bij Medium (5.591 woorden, ongeveer 22 minuten leestijd).