Academisch ziekenhuis Rotterdam weigert sterftecijfers te geven

Het Erasmus MC in Rotterdam.
Het Erasmus MC in Rotterdam. Foto ANP / Robert Vos

Het Erasmus MC in Rotterdam, het grootste ziekenhuis in het land, zal niet voldoen aan de eis van minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) om op 1 maart sterftecijfers over 2012 openbaar te maken. Dat zegt Jan A. Hazelzet, hoofd medische informatie van het Erasmus in NRC Handelsblad.

Het ziekenhuis stuurde deze week een brief aan de Nederlandse Zorgautoriteit waarin het stelt dat het sterftecijfer “geen goed instrument” is voor patiënten om een keuze voor een bepaald ziekenhuis te maken. Het Erasmus MC heeft de gevraagde gegevens over 2012 niet verzameld en riskeert daarmee een boete of dwangsom van de toezichthouder.

Het ziekenhuis heeft al jaren principiële bezwaren tegen openbaring van de gemiddelde sterftecijfers per ziekenhuis, omdat de vergelijking tussen ziekenhuizen mank zou lopen. Vanaf aanstaande zaterdag, 1 maart, is het voor elk ziekenhuis verplicht de sterftecijfers op de eigen website te publiceren en te verzenden aan de toezichthouder.

Twee jaar geleden, toen de sterftecijfers voor het eerst door ziekenhuizen zelf werden gepubliceerd, waren vijf van de acht academische ziekenhuizen (ook Erasmus MC) niet eens in staat om geschikte cijfers te leveren. Onduidelijk is nog of alle andere ziekenhuizen dat nu wel georganiseerd hebben, uit angst voor een boete.

Minister Schippers wil openheid forceren zodat ziekenhuizen gedwongen zijn kritisch te kijken naar de verschillende afdelingen. Ook zouden patiënten zo beter kunnen kiezen tussen ziekenhuizen. Eerder kwamen na publicatie van hoge sterftecijfers bij het Ruwaard van Putten ziekenhuis in Spijkenisse problemen aan het licht.

De geëiste gegevens worden niet op één lijst gepubliceerd, alleen op de eigen websites van de ziekenhuizen. “De cijfers zijn eigenlijk niet bedoeld om te vergelijken”, zegt een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen.

Academische ziekenhuizen krijgen relatief veel erg zieke patiënten. Hazelzet: “Iemand met hartfalen die verslechtert, wordt door andere ziekenhuizen naar ons gestuurd omdat wij meer instrumenten en bijzondere medicatie hebben. De kans dat die persoon hier overlijdt is dus groter, maar dat ligt niet aan de kwaliteit.”