‘Meer meisjes kiezen voor bètastudie’

De cleanroom van het fotonica-laboratorium op de TU Eindhoven.
De cleanroom van het fotonica-laboratorium op de TU Eindhoven. Foto ANP / Joyce van Belkom

Steeds meer meisjes kiezen voor een technische studie. In het hbo was een stijging van 20 procent te zien en ook op het mbo en universiteiten kiezen meer meisjes voor bètastudies. Dat meldt het Algemeen Dagblad vandaag op basis van nieuwe cijfers van het Platform Bèta Techniek.

Vooral de hbo-opleidingen biologie en medisch laboratoriumonderzoek zouden populair zijn. Op de universiteiten is het aantal studentes gestegen met 44,9 procent , aldus het dagblad. Vooral de studies Industrial Design en Biomedische Technologie profiteren van deze opmars.

Bètameisje in opkomst

Het aantal meisjes die kiezen voor een profiel natuur en techniek op het vwo stijgt ook al jaren. Deed in het schooljaar 2007-2008 nog 18,1 procent van de meisjes examen in wiskunde B, natuurkunde en scheikunde, in 2013 was dat percentage opgelopen tot 43,7. Het ging toen in totaal om 6.475 meisjes, tegenover 8.329 jongens.

Meisjes kozen jarenlang veelal voor talen omdat zij onzeker zijn over hun talent voor de exacte vakken. Sinds 2004 probeert het Platform Bèta Techniek meer vrouwen te interesseren voor bètavakken. Meisjes hadden bovendien lange tijd geen goed beeld van de carrièremogelijkheden. Ze dachten dat ze zich de hele dag met apparaten moesten bezighouden of alleen in een lab zouden staan.

Het platform spant zich met andere partijen in om de vooroordelen tegen te gaan door scholen voor te lichten over de manieren om meisjes te motiveren. Daarnaast bezoeken scholieren bedrijven. Een andere optie is “speeddaten” met vrouwen uit de technische wereld: