Manager wilde niet tussen personeel zitten

Illustratie Lotte Klaver

Wie? Een voormalig afdelingsmanager Customer Services tegen Bic Wat? Hoger beroep Waar? De meervoudige kamer van het Gerechtshof in Den Bosch Wanneer? 18 februari 2014

Waarom?

De vrouw was afdelingsmanager bij Bic (de fabrikant van pennen en aanstekers). Ze werkte sinds 1979 bij het bedrijf. In 2009 ging het mis. Bic voerde toen een nieuw beleid in dat leidinggevenden tussen de mensen moeten gaan zitten aan wie ze leiding geven. De vrouw wilde daar, ook na herhaalde verzoeken, geen gehoor aan geven. Na een laatste officiële waarschuwing werd ze op 6 januari 2010 op non-actief gesteld. Op 1 augustus 2010 werd de arbeidsovereenkomst door de kantonrechter ontbonden en kreeg de vrouw 110.000 euro ontslagvergoeding mee. In de laatste tien jaar kreeg de vrouw ook een persoonlijke bonus van ongeveer 3.000 euro per jaar. De bonus van 2009 heeft ze niet gekregen en ook de extra bonus (premium) van 1.000 euro, die alle Bic-medewerkers in 2009 kregen, wil ze nog hebben. In een eerdere zitting kreeg ze van de kantonrechter wel die premium, maar niet de persoonlijke bonus. Ook moest ze toen de proceskosten betalen.

De eis

In het hoger beroep eist de vrouw de persoonlijke bonus op, en een streep door de proceskosten. Bic wil in het hoger beroep juist dat, in tegenstelling tot het eerdere vonnis, ook de premium wordt afgewezen.

De uitspraak

De persoonlijke bonus wordt bepaald aan de hand van een beoordelingssysteem met cijfers die van minimaal 1 tot maximaal 4 lopen. De vrouw kreeg over 2009 een 2,5. Daarmee had ze recht op een persoonlijke bonus. Bic vindt dat ze haar eigen belang boven het bedrijfsbelang heeft gesteld met haar weigering om tussen het personeel te gaan werken. Het hof is van oordeel dat de vrouw zich niet heeft misdragen en dat haar beoordeling aantoont dat ze niet disfunctioneerde. De premium was in het geheel niet aan het functioneren gekoppeld en daarom heeft de vrouw ook daar recht op. Omdat Bic op deze punten in het ongelijk wordt gesteld, wordt het bedrijf veroordeeld tot het betalen van de proceskosten.

Het Gerechtshof oordeelt dat Bic de premium van 1.000 euro met rente aan de vrouw moet betalen, ook moet er 2.760 euro persoonlijke bonus met rente worden betaald en zo’n 2.000 euro aan proceskosten.