Universiteit Utrecht: bioloog manipuleerde met onderzoek

Een bioloog manipuleerde met afbeeldingen in artikelen, verklaart de universiteit. De wetenschapper ontkent.

De Universiteit Utrecht heeft gisteren verklaard dat plantenbioloog Pankaj Dhonukshe onderzoeksdata heeft gemanipuleerd in vier wetenschappelijke artikelen.

Het gaat vooral om manipulatie van afbeeldingen. Daarmee heeft Dhonukshe de wetenschappelijke integriteit geschonden, stelt de universiteit in een persbericht. Ze kan geen sancties treffen omdat Dhonukshe er niet meer werkt. Dat deed hij van juni 2007 tot en met december 2012.

De universiteit liet twaalf artikelen onderzoeken die Dhonukshe schreef in de tijd dat hij in Utrecht werkte. De vier artikelen waarvan hij eerste of laatste auteur was, bleken manipulaties te bevatten.

„Er is onrechtmatig geknipt en geplakt en volgens een herhaald patroon”, zegt rector Bas van der Zwaan in een toelichting. Alle manipulaties voerden volgens hem naar Dhonukshe. Geen van de rapporten die de uitspraak onderbouwen, is openbaar.

Onderzoek naar Dhonukshe kwam vorig jaar april op gang nadat kritiek was geuit op een artikel dat hij, samen met drie andere auteurs, net daarvoor had gepubliceerd in het vooraanstaande tijdschrift Nature.

De commissie wetenschappelijke integriteit van de Universiteit Utrecht kwam in het najaar met een oordeel – dat nooit naar buiten is gebracht. Tegen dat oordeel is bezwaar gemaakt, door wie is onbekend.

De zaak is daarna bij het landelijk orgaan voor wetenschappelijke integriteit, het LOWI, terechtgekomen. Dat heeft zijn advies eerder deze maand aan de Universiteit Utrecht kenbaar gemaakt, maar nog niet op zijn website gezet.

De Universiteit Utrecht heeft de afgelopen maanden ook een speciale technische commissie voor deze zaak in het leven geroepen. Haar bevindingen zijn evenmin openbaar.

Dhonukshe laat desgevraagd weten dat er volgens hem sprake is geweest van fouten, niet van manipulaties.