Topman Ballast Nedam vertrekt onverwacht

Bruijninckx verlaat bedrijf in zwaar weer – nog geen opvolger.

De topman van Ballast Nedam, Theo Bruijninckx, verlaat het bouwbedrijf onverwacht. Dat liet Ballast Nedam vanochtend voorbeurs weten in een verklaring. Eerder deze maand gaf het bedrijf een winstwaarschuwing af.

In een korte telefonische toelichting zegt Bruijninckx dat zijn vertrek een „gezamenlijke beslissing” is van de raad van commissarissen en hemzelf. Die kwam voort uit de jaarlijkse evaluatie van zijn functioneren.

Er is nog geen opvolger in beeld. Dat wijst erop dat de beslissing abrupt is genomen. Op de vraag of hij zelf liever langer had willen blijven, zegt hij: „Het is prima zo. Zowel voor de club, als voor mijzelf.” Een duidelijke reden voor zijn vertrek wil hij niet geven.

Bruijninckx (52) verlaat een bedrijf in zwaar weer. Ballast Nedam heeft veel last van de malaise in de bouw. Het bedrijf uit Nieuwegein moest eerder deze maand een winstwaarschuwing afgeven. De bouwer verwacht volgende week vrijdag, bij de presentatie van zijn jaarcijfers, een verlies over 2013 van 25 tot 30 miljoen euro te publiceren. Er is volgens Bruijninckx geen „directe relatie” tussen zijn vertrek en de financiële situatie waarin Ballast Nedam verkeert.

Ballast Nedam was de afgelopen tijd ook in het nieuws vanwege een schikking die het bedrijf eind 2012 met het Openbaar Ministerie (OM) trof. Het bedrijf betaalde 17,5 miljoen euro vanwege „betalingen aan buitenlandse agenten”. Onlangs werd bekend dat die omkoping niet alleen plaatsvond in Saoedi-Arabië, maar ook in Suriname. Met deze kwestie heeft zijn vertrek volgens Bruijninckx niets te maken.

Bruijninckx is sinds 2007 bestuursvoorzitter. In 2003 werd hij voor onbepaalde tijd benoemd als lid van de raad van bestuur. Inmiddels worden bestuursleden benoemd voor een maximale termijn van vier jaar – dat is zo vastgelegd in de Nederlandse corporategovernancecode.

Als oplossing voor de financiële problemen wil Ballast Nedam 30 miljoen euro ophalen bij zijn aandeelhouders. Dat geld wordt gebruikt om zijn balans te versterken. Daarnaast schrapt de bouwer 150 banen en wil het verschillende bedrijfsonderdelen verkopen.

Vorig jaar stapte er ook al een bestuurder op. Operationeel directeur Romeo Malizia vertrok per direct in maart, wegens een „verschil van inzicht” – vaak een eufemisme voor ruzie. Malizia is niet opgevolgd. Behalve Bruijninckx is financieel directeur Peter van Zwieten het enige lid van de raad van bestuur.