Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Timmermans roept Oegandese ambassadeur op het matje

Foto EPA / Dai Kurokawa

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft de Oegandese ambassadeur ontboden nadat het land een nieuwe antihomowet heeft aangenomen. Dat schrijft Timmermans in een brief aan de Tweede Kamer. De minister belooft in het gesprek met de ambassadeur de Nederlandse teleurstelling over het aannemen van de wet kenbaar te maken.

Daarnaast heeft de Nederlandse ambassadeur in Kampala de zorgen van het kabinet geuit. De ambassadeur zal dat herhaaldelijk blijven doen en ook de Nederlandse maatregelen aankondigen. Verder houdt de ambassade in Oeganda contact met de LHBT-organisaties.

Update 10:25 - De Oegandese minister van Volksgezondheid heeft laten weten dat homoseksuelen niet zullen worden gediscrimineerd bij het krijgen van medische zorg, schrijft persbureau AP. Volgens de prominente homorechtenactivist Pepe Julian Onziema klopt dit niet en worden homo’s wel degelijk genegeerd door medisch personeel.

Belangenorganisatie COC Nederland had de minister gisteren opgeroepen de Oegandese vertegenwoordiger in Nederland te ontbieden. De organisatie had verder gevraagd samen te werken met andere Europese landen bij het protest tegen het Oegandese beleid. Dat gebeurt ook, schrijft Timmermans.

Begrotingssteun EU niet hervatten

De Europese steun aan het land werd in 2012 opgeschort vanwege een corruptieschandaal, maar omdat het land inmiddels aan voorwaarden die de Europese Unie oplegde voldoet kan de steun ieder moment worden hervat. Timmermans wijst erop dat eerst onder meer de mensenrechtensituatie in het land moet worden getoetst. “Het kabinet zal inzetten op niet hervatten van de begrotingssteun van de EU.”

Daarnaast zoekt Nederland samenwerking met gelijkgezinde landen. Denemarken heeft inmiddels ook aangegeven de hulp aan de Oegandese overheid te zullen stoppen. Andere landen hebben zich nog niet expliciet uitgesproken.

COC Nederland had ook gevraagd om net als bij Rusland ieder contact te benutten om de situatie voor homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders aan de kaak te stellen. Hier is Timmermans niet op ingegaan.

Veel internationale kritiek op de wet

Mensenrechtenorganisaties en de internationale gemeenschap hebben veel kritiek op de wet geuit, maar in Oeganda is hij populair. Meerdere Europese landen hebben gedreigd de ontwikkelingshulp stop te zetten of te verminderen. President Obama riep Museveni op de wet niet te tekenen. Als hij dit wel zou doen, zou dit de betrekkingen met Washington onder druk zetten, zei Obama.

De gepensioneerde Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu zei zondag dat het tekenen van de wet verkeerd zou zijn.

“Er is nooit een wetenschappelijke rechtvaardiging voor vooroordelen en discriminatie, nooit.”

Vorig jaar publiceerde Amnesty International een rapport over de verontrustende opmars van homofobie, nu al in 37 Afrikaanse landen. Iedere discussie over mogelijke wetgeving draagt bij aan een klimaat van angst en straffeloosheid, vindt Amnesty.

Lees hier de hele Kamerbrief: