Bouterse haalt uit naar de VS

De Surinaamse president Desi Bouterse heeft gisteren aangekondigd de Amerikaanse ambassadeur op het matje te roepen en eventueel het land uit te zetten. Bouterse beschuldigde de ambassadeur van het dwarsbomen van de parlementsverkiezingen van 2015, waarin Bouterse herkozen wil worden. Hij uitte zijn ongenoegen tijdens de jaarlijkse herdenking van de staatsgreep van 25 februari 1980, toen een groep militairen onder leiding van Bouterse de macht greep in de voormalige Nederlandse kolonie. Sinds de uitlevering van zijn zoon Dino Bouterse aan de Verenigde Staten – eind augustus vorig jaar op verdenking van drugssmokkel, wapenhandel en internationaal terrorisme – ging het snel bergafwaarts met de relatie tussen Paramaribo en Washington. De Amerikaanse ambassade in Suriname heeft nog niet gereageerd op de aantijgingen. (Novum)