Streamen zonder storing, wie gaat dat betalen?

Netflix betaalt Comcast voor het storingvrij doorgeven van films. Moeten online video-aanbieders daar overal voor gaan betalen?

Netflix zou in Nederland goed zijn voor 5 tot 10 procent van het dataverkeer.
Netflix zou in Nederland goed zijn voor 5 tot 10 procent van het dataverkeer. Foto AP

House of Cards zonder haperingen. Orange is the New Black zonder onderbrekingen. Dat is wat Amerikaanse abonnees moeten merken van de overeenkomst die webvideotheek Netflix dit weekend heeft gesloten met een van de grootste kabelmaatschappijen van de VS.

Kabelgigant Comcast levert tv en internet aan 32 miljoen huishoudens in de VS. Het bedrijf nam onlangs Time Warner Cable over. Netflix gaat Comcast nu betalen voor het storingsvrij aanbieden van zijn films en series. Om hoeveel geld het gaat is onbekend, maar het akkoord raakt een fundamentele discussie die ook in Nederland gaat spelen.

Online video groeit. Kijk naar de stijgende populariteit van Netflix; in Nederland zou de website op piekmomenten al goed zijn voor 5 tot 10 procent van het dataverkeer op internet. Zie ook de plannen voor NLziet, de betaalde terugkijkdienst van de publieke omroep, RTL en SBS, en het succes van de rechtstreekse beelden van Olympische Winterspelen op NOS.nl.

Aanbieders van online video maken nu meestal gratis gebruik van de infrastructuur van internetproviders. Moeten die daar voor gaan betalen?

Ja, zeggen Comcast en telecombedrijven als AT&T en Verizon in de VS. Netflix heeft dat lang weten te voorkomen. Maar nu het bedrijf een financiële regeling heeft getroffen met Comcast, ruiken ook de andere distributeurs geld. Dat is logisch, zeggen zij. Wie zijn pakket sneller wil laten bezorgen betaalt de postbode ook een hoger tarief. Het kan toch niet zo zijn, zeggen de distributeurs, dat wij fors investeren in breedbandnetwerken en 4G-zendmasten voor snel mobiel internet en dat andere bedrijven over onze rug geld verdienen. Wat moeten wij doen als Netflix drie, tien of honderd keer zo veel netcapaciteit gaat claimen als nu het geval is?

Critici stellen dat de kabelmaatschappen en telecomaanbieders ook profiteren van Netflix. Klanten hebben nu eindelijk een reden om een sneller – en duurder – abonnement af te sluiten. Het is David tegen Goliat, zeggen zij. De kleine, ‘disruptieve’ publiekslieveling Netflix wordt afgeknepen door de kabelgiganten.

Netflix heeft lang een beroep kunnen doen op een van de basisprincipes van internet. Alle digitale informatie – e-mails, webpagina’s, video’s – moet op dezelfde manier worden afgehandeld door de servers op het net. Providers mogen diensten niet bevoordelen of benadelen door deze bijvoorbeeld meer of minder bandbreedte te gunnen. Netneutraliteit wordt dat genoemd; in Nederland en Chili staat dat in de wet.

In Nederland praten kabelmaatschappijen nog niet met Netflix. Rob van Esch van branchevereniging NLkabel: „Netflix is hier pas vijf maanden beschikbaar. Het is nog te vroeg om parallellen te trekken met de VS.” De NOS betaalt evenmin voor het doorgeven van de Winterspelen. In Nederland is de situatie zelfs andersom. Hier betaalt de kabel 8 miljoen per jaar aan de publieke omroep om Nederland 1, 2 en 3 door te mogen geven. In Den Haag gaan zelfs geluiden op om partijen als UPC, Ziggo en KPN meer te laten betalen aan de publieke omroep.

De live streams van de Winterspelen zorgden in ieder geval voor veel drukte op internet en bedrijfsnetwerken. Tijdens de grote pieken heeft de NOS de technische kwaliteit verlaagd om zoveel mogelijk mensen toe te kunnen laten. Maar ook deze maatregel is eindig, waarschuwt de omroep. Tijdens de grootste piek, op 18 februari tijdens de 10 kilometer schaatsen, keken een kwart miljoen mensen tegelijkertijd.