Spookachtige ode aan schoonheid en complexiteit van de natuur

Spreeuwen
Spreeuwen

Zien // Filmpjes Time-palse video’s Hoogleraar maakt filmpjes over de natuur http://vimeo.com/user491023

Time-lapse video’s zijn niet alleen maar voor de leuk. Natuurlijk, een filmpje dat de opbouw van het One World Trade Center in New York tussen 2004 en 2013 in twee minuten laat zien is mooi, net als het Noorderlicht in Noorwegen of de hele marathon van New York in een paar minuten. Maar time- lapse video’s zijn ook van onschatbare waarde voor de wetenschap, kunst en alles daartussenin. Dat laat Dennis Hlynsky duidelijk zien op zijn account op Vimeo. Zo maakt de hoogleraar aan de Rhode Island School of Design in een van zijn video’s de patronen duidelijk waarin spreeuwen vliegen boven een paar elektriciteitspalen. Met behulp van software laat Hlynsky de baan van elke afzonderlijke vogel zien en hoe deze verweven raakt met de tijd. Hetzelfde laat de hoogleraar zien of met vissen in de Bahama’s. De video’s worden daardoor een spookachtige ode aan de schoonheid en complexiteit van de natuur.