Sotheby’s veilt een tiental 100 miljoen jaar oude dino-eieren

Wat zijn ze waard en waarom?

Wat?

Tien gefossiliseerde dinosauruseieren, 15×54×38 cm. Ze zijn op 5 maart te koop op de veiling ‘The private collection of the late Stanley J. Seeger’ bij Sotheby’s in Londen. Volgens het veilinghuis zijn ze 100 miljoen jaar oud en stammen ze uit het Jura-tijdperk. Richtprijs: 3.000-5.000 pond (3.600-6.000 euro).

Bijzonderheid

De beschrijving van Sotheby’s is onvolledig en onjuist. De vindplaats ontbreekt en als de eieren 100 miljoen jaar oud zijn, komen ze uit het Krijt. Het Jura-tijdperk duurde van 201 miljoen tot 145 miljoen voor Christus. Door de eierschalen te onderzoeken en met een CT-scan had het veilinghuis kunnen laten achterhalen van wat voor dinosaurus de eieren zijn.

Goede koop?

Femke Holwerda, doet in München promotieonderzoek naar langnekdino’s: „Die prijs verbaast me niet. Op een beurs hier in München werd voor een voetbot van een langnekdino vorig jaar 10.000 euro gevraagd. Zelf zie ik zulke fossielen het liefste in een museum. Maar die hebben meestal geen geld voor zulke aankopen.”